under-heading

Crème brulee en Coq au vin

16 Mar 2020

De verbintenis tussen deze 2 gerechten
Old story ( 2014):
Op een avond hadden we met elkaar een gesprek over welk eten we lekker gevonden hebben in het verleden. Veel recepten passeerde de revue. Voor mij was het o.a. een crème brulee die ik ooit gegeten heb in het ‘Franse restaurant in Epcot’. Dat was een van mijn beste desserts ooit. Mijn zoon was het niet met me eens, hij heeft toen der tijd in Epcot dezelfde crème brulee gegeten maar volgens hem was de crème brulee van zijn overbuurman Claude** beter.
Heb je Claude om het recept gevraagd? Dat had hij niet, maar heeft het toen meteen gedaan. Op dat moment begon ons crème brulee vakantieproject. ( we waren op vakantie bij onze zoon en schoondochter in de USA)
Een dag later kregen we het recept van Claude en diezelfde avond aten we onze eerste zelfgemaakte crème brulee. Hij was goed maar nog niet perfect.

Een paar dagen later maakten we ze opnieuw. Zouden deze perfect zijn? De enige die ons het juiste antwoord kon geven was Claude zelf.
We namen de crème brulee mee naar zijn huis, inclusief suiker en de brander.

Bij Claude kregen we een echt Frans warm welkom en er werd door zijn vrouw meteen een glas wijn in onze handen gedrukt :-)
Hij vertelde ons over zijn emigratie naar de US, de ontmoeting met zijn vrouw in NewYork en enkele andere belevenissen uit zijn carrière.
Ondertussen was hij gepensioneerd maar nog steeds gepassioneerd in koken. Zijn passie voor koken en het belang om zijn recepten voor de volgende generatie te bewaren deden hem besluiten een boek te schrijven.
Het kostte hem drie jaar, hij maakte elk recept thuis en zijn vrouw maakte de foto's.
Ze vonden een uitgever en het boek is uitgeven begin 2014.

Na twee glazen wijn was het tijd voor de ultieme test.
De crème brulee werd goedgekeurd maar Claude had een kleine opmerking, de crème brulee was te vers. Een goede crème brulee moet een nacht in de koelkast staan!

Het is een geweldige avond geweest en het maakt me blij dat ik die twee vriendelijke mensen heb ontmoet. We gingen naar huis met een gesigneerd kookboek.
Chef Claude, Cookbook and Biography “ From Paris to NewYork Living the American dream”
Het is een bijzonder boek, helaas niet uitgeven in Europa. Buiten de recepten staan er ook hele bijzonder foto’s in.
Claude was een van de chefs die in 1962 de verjaardagstaart voor president Kennedy gemaakt heeft, deze foto staat ook in het boek.
Niet alleen de taart maken en binnendragen maakte de dag bijzonder voor hem, hij stond ook bij Marilyn Monroe toen ze 'Happy Birthday' voor de president zong.

Nu:
Wat heeft dit verhaal te maken met Coq au Vin zult u denken.
Vorig jaar waren we op vakantie in Frankrijk en hebben we heerlijke Coq au Vin gegeten in een restaurant in Chagny. Dat wilde ik nu thuis maken. In onze boekenkast prijken heel veel kookboeken dus recepturen volop voorhanden. Ieder recept is anders, tja welke ga ik nu maken. Toen viel mijn oog op het boek van Claude. Ja die ga ik maken!
De naam van het recept doet een moeilijk gerecht vermoeden maar dat is helemaal niet zo.
Het heeft wel wat tijd nodig, de kip moet wel 24 uur marineren in de wijn, maar dat is dan ook het enigste.
We hebben genoten van het gerecht. Helaas kunnen we het Claude niet meer laten weten, hij is ondertussen overleden.** Claude E. Millien is a retired executive chef. He was a member of the Vatel Club NYC, Executive Chef Association, Societe Culinaire Philanthropique, and The American Culinary Federation. In the 60s and 70s, Claude was involved in cooking contests and received some impressive awards: 1st Prize for Buffet NYC, 1962 1st Prize for Classic Cooking, 1962 1st Prize of Excellence for Decoration, Montreal, Canada, 1962 Chef of the Year, Connecticut, 1974
Claude was a remarkable executive chef and mentor, who was as comfortable in his kitchen as he was in his dining room. He has the knowledge, love, and patience to teach in both areas of the industry.

div-line