12 Dec 2014

Christmas cake

Dit jaar heb ik mijn dochter en schoonzoon het Kerst menu laten kiezen, ze hebben gekozen voor een goude oude uit 2005, gevulde kalkoen die viel toen zo goed bij iedereen in de smaak. Ik ben blij met hun keuze, erg makkelijk de oven doet het werk. Zo heb ik nog zeker genoeg tijd over voor de andere gangen en wat ook niet onbelangrijk is; tijd voor mijn kleinkinderen. Nu mogen zij deze keer de witte papieren voetjes maken voor om de kalkoenpoten want dat hoort er toch echt wel bij, tradities moeten worden voortgezet!

Toch blijft het bloed kriebelen om iets nieuws te proberen ☺
Tijdens het recepten snuffelen kwam ik deze zeer rijk gevulde Christmas cake tegen. Met een caramelsaus erbij zou hij geschikt zijn als nagerecht. Eerlijk is eerlijk voor mij niet meteen een nagerecht waar ik persoonlijk voor zou kiezen na een uitgebreid Kerstdiner. Toch bleef de cake in mijn gedachten hangen en wilde ik hem eigenlijk toch wel heel graag maken.
Gister heb ik hem gemaakt, hij ziet er werkelijk fantastisch uit. Vers was hij lekker, vandaag is hij nog lekkerder maar ik denk dat naarmate hij ouder wordt hij steeds lekkerder wordt. Je kunt hem dus ruim van te voren maken.
Ik ga hem de zondag voor de Kerst nog een keertje maken dan is hij op 1e Kerstdag op z'n lekkerst, mmm bij de koffie!

Lees verder...
27 Nov 2014

Zware handbagage

We zijn weer thuis van ons familiebezoek aan de USA. Ik ben wel iemand van bruikbare vakantie souvenirs om thuis nog die dierbare herinneringen levend te houden. Wat vooral leuk is het om dingen te vinden die hier niet of nauwelijks te krijgen zijn. Naarmate je vaker ‘over de grote plas’ gaat wordt het wel steeds moeilijker om dingen te vinden, de wereld is namelijk erg klein en bijna alles is op internet te bestellen.
Toch ben ik al meer dan 1 jaar op zoek naar het kookboek van een van lievelings programma’s nl. Masterchef Australia en ik kan het hier nergens bestellen. Ik bezit een mooie kookboekenverzameling maar Your place or mine mag daar toch niet aan ontbreken. In de USA kon ik het zo bestellen, dus ik was helemaal happy!
Nu ik toch online aan het bestellen was heb ik ook nog White Heat van Marco Pierre White en Cooking with Curtis van Curtis Stone besteld. Het boek van Marco Pierre White is een echte klassieker uit 1996 en al diverse malen herdrukt. De foto’s in het boek zijn ouderwets maar de recepten zijn geweldig. Het boek van Curtis Stone stond niet op mijn verlanglijstje maar de prijs was zo aantrekkelijk dat ik het niet kon laten, het was tenslotte vakantie ☺ Het boek bevat leuke recepten maar achteraf gezien niet super speciaal.
En dan You place or mine van Gary Mehigan and George Calombaris, ik heb het van a tot z aan het doorlezen en zal er spoedig iets uit gaan maken, er staan mooie lekkere en voor de thuis kok maakbare recepten in met toelichting en daar houd ik van. De mooiste kookboeken zijn lees/studieboeken, ik heb er nog wel een paar op mijn wensen lijstje staan…..

Een collega van mijn ega is 2 maanden geleden met pensioen gegaan. Morgen komen ze hier eten zodat er nog eens gezellig bijkletst kan worden.

Lees verder...
01 Oct 2014

Onverwachte traktatie

Onverwachte traktatie's zijn altijd welkom op de afdeling :-)
Twee weken geleden heb ik veel appeltaarten gebakken, mijn ega heeft getrakteerd dat hadden ze nog tegoed voor zijn verjaardag.

Deze week was er ( althans dat vonden wij) weer een aanleiding om te trakteren maar het moest wel een 'gewone' traktatie worden en eentje waarvan ik zeker wist dat er voldoende zou zijn voor als er onverwacht mensen van een andere afdeling binnen zouden lopen. Dus helemaal een afgebakende hoeveelheid wist ik niet.
Cake is dan de makkelijkste oplossing, dus vertoefde ik weer een dagje in mijn geliefde keukentje.
Ik heb gebakken:

Lees verder...
15 Sep 2014

Marokko en omgeving

Zuid-Middellandse zee keuken is voor mij een heel nieuw terrein. Dit zijn mijn eerste stappen in deze keuken en ik moet zeggen het is me erg goed bevallen.

Ik had een cadeaubon gewonnen en heb daar het Kookboek: Bismilla Arabia van Nadia Zerouali & Merijn Tol van gekocht.

Heerlijke avondjes op de bank doorgebracht met dat boek en daarna wilde ik aan de slag gaan, maar waar haal ik alles vandaan in dit dorp ;-)
Zo moest ik voor Jales brood een speciaal kaasje hebben nl Tulum Peyniri.

Lees verder...