under-heading

Kerst inspiratie's 2018

11 Dec 2018

Kerst marathon
Van 1 tot 24 december zal ik iedere dag iets posten op MarionsRecepten Facebook pagina om je te inspireren voor Kerst 2018
Hier staan alle inspiratie verhalen bij elkaar zodat je ze snel kan terugvinden.

1 December
De wereld ligt aan onze voeten en in de winkel word je overspoelt met alle luxe. Toch wordt er ook veel gezocht naar traditionele gerechten. Ik begin deze serie daarom met een klassieker: Vleesragout
Je kunt deze ragout het beste daags van tevoren maken, dan is hij goed op smaak gekomen.
Ga je deze ragout maken op 2e Kerstdag van een restje kalkoenvlees die je over hebt, maak de ragout dan in de ochtend en zet de pan dan daarna buiten zodat de ragout goed kan afkoelen alvorens hem weer op te warmen.
Vleesragout
Mocht je 1e Kerstdag konijn hebben gegeten dan is deze konijnragout ook aan te bevelen.
Vol au vent van konijn

2 December
Doe je zelf een plezier en koop geen kant en klare tiramisu, trakteer jezelf en je gasten op deze overheerlijke zelfgemaakte. In deze versie worden geen rauwe eieren verwerkt!
Het geheime ingrediënt om toch een smeuïge tiramisu te verkrijgen kost ongeveer 0,20 eurocent!
Tiramisu
Heb je geen bezwaar tegen het gebruik van rauwe eieren dan is deze tiramisu ook aan te bevelen.
Witte tiramisu

3 December
Even snel een hapje maken? Met een wrap heb je het zo gemaakt. Eigenlijk kan je die vullen met alles wat je voorhanden hebt in je koelkast. Komkommer, smeerkaas, paprika reepjes, roomkaas, smeerleverworst, zalm, gerookte forel, snijworst…..bedenk het zelf maar….
Wrap met tonijnsalade hapjes
Deze is ook lekker!
Carpaccio wraps

4 December
Heb jij dat ook? Dan weet je wel welk vleesgerecht je wilt gaan maken maar dan moet er ook nog groenten bij. Met deze groentenrol kan je veel kanten op. In dit recept is de rol gevuld met wokgroenten. Maar denk ook eens aan groene asperge of lange reepjes wortel ( voor geblancheerd). Zelf heb ik hem al eens gevuld met zuurkool en spekjes.
Deze groenten rollen bak je 10-15 minuten in een voorverwarmde oven.
Serveertip: leuk om ze schuin door te snijden en dan over elkaar heen te leggen.
Groenten rol in brickdeeg
Een ander lekker groenten gerecht is deze geroosterde bloemkool.
Geroosterde bloemkool

5 December
Smaakbommetje, ja zo kan je deze soep courgettesoep met gorgonzola wel noemen.
Goed stevig met wat brood erbij is het een maaltijd. Serveer de soep met de feestdagen in leuke amuse glaasje, kleine soepkommetje, cappuccino kopjes of misschien heb je nog wel van die antiek Royal Albert kopjes. Ook leuk om deze soep in te serveren.
Courgette soep met gorgonzola
Ben je geen liefhebber van blauwe kaas, deze paprika soep lust bijna iedereen.
Rode paprikasoep

6 December
Als je deze warme aardappel bonensalade maakt ben je meteen van heel veel zorgen af, het is nl meteen ¾ deel van je hoofdgerecht. Vlees erbij en je bent klaar. Hier past bijna werkelijk alles bij. Biefstuk, varkenshaas, gegrilde kipfilet of ook al is het Kerst van een goede gehaktbal kan je ook blij worden.
Warme aardappel bonen salade
Geen aardappelen of geen bonen, deze geroosterde wortelen uit het kookboek Persiana van Sabrina Ghayour zijn ook erg lekker…..mits je natuurlijk smaakvolle wortelen koopt wat daar zit nogal veel verschil in!
Geroosterde wortel met feta

7 December
Cappuccino van bospaddenstoelen is en blijft een bijzondere soep.…zo apart, die koffie smaak bij die aardse smaak van de paddenstoelen.
Cappuccino van bospaddestoelen
Is dit voor jou misschien net iets te bijzonder, ben je misschien meer van een klassieker? Oma’s zondagse soep blijft ook heel erg lekker….misschien zelf wel moeilijker te maken….
Zondagse soep van grootmoeder

8 December
BBQ-en is helemaal trendy. Kamado’s zijn er in alle kleuren: zwarte, rode, gele, zelf een paarse heb ik al voorbij zien komen. Wij houden het hier in huis bij een groene.
Ik moet eerlijk zeggen voor mij voelt dat als het toppunt van luxe, heerlijk buiten zijn en de BGE op te stoken. Natuurlijk doen we dat graag in de zomer, maar de winter heeft toch echt ook zijn charme, wat een rust is er dan buiten.
Ben je ook in het bezit van een kamado bbq, ga dan eens voor deze lekkere spareribs.
Kinderen of kleinkinderen mee naar buiten, maak er een feestje van… marchmallows voor de kids en voor mij: dekentje over de benen en graag een glaasje glühwein!
Iberico spareribs
Geen sparerib liefhebber, deze beercan burgers kan je vullen met elke gewenste vulling. Kerst gerecht op maat maken heet dat!
Beercan burgers

9 December
Dadels, pecan noten, pure chocolade, gedroogde cranberry’s ….loopt het water je al uit de mond?
Allemaal ingrediënten voor deze heerlijke cake. Ik hoef daar verder niets meer aan toe te voegen!
Christmas cake rijk gevuld
Deze is ook erg lekker: sinaasappel met pompoen.
Pompoen sinaasappelcake

10 December
Deze cranberry saus kan je nu al maken voor de Kerst.
Doe de saus in een goed schoongemaakte pot met afsluitbare deksel en zet in de koelkast tot gebruik.
Serveertip voor de koude saus: op een toastje met zachte kaasof een croissantje.
Serveertip voor de warme saus ( even opnieuw opwarmen) hertenbiefstuk of wildzwijn steak.
Cranberry saus koud en warm
Ook deze mosterd dille saus komt beter tot zijn recht als hij ruim van te voren is gemaakt.
Mosterd dille saus

11 December
Wil je een lekker gerecht met meloen maken en is je meloen nog niet rijp dan heb je een probleem.
Sinds kort gril ik dan de meloen. Het is net of de meloen dan een smaakbommetje wordt en alle suikers geactiveerd worden.
Grill ze niet te lang, de meloen moet niet gaar worden en doe het ruim van te voren. De meloen moet ook weer afkoelen.
Van deze salade kan je ook leuk een voorgerecht maken en of gedroogde ham toevoegen.
Salade gegrilde meloen met feta en amandelen
Met diversen kleuren rauwe biet maak je ook in een handomdraai een lekker en mooi ogend voorgerecht.
Chioggia bietensalade met feta

12 December
Weinig tijd met de Kerst of misschien moet je wel werken? Maak nu vast je hoofdgerecht en vries het in.
Deze varkenswangen hebben echt veel tijd nodig maar het resultaat is tongstrelend.
Varkenswangen naar Luiks recept
Jullia Child is beroemd geworden door haar overheerlijke Boeuf Bourguignon. Ik moet toegeven hij is geweldig maar best wel bewerkelijk. Het recept staat ook op mijn website. Ik heb het gerecht een keer gemaakt en daarna mijn iets minder bewerkelijke draai eraan gegeven. Het resultaat mag er wezen. Ook geschikt om in te vriezen!
Boeuf Bourguignon

13 December
Paddenstoelen mogen niet ontbreken in deze suggestie marathon. De eerste versie is vegetarisch.
Pithiviers is een Franse taart van bladerdeeg die zowel zoet als hartig gevuld kan worden, deze is gevuld met diverse paddenstoelen en dragon
Deze pithiviers, spreek dit uit als pietieviejee moet je wel voorbereiden omdat de vulling afgekoeld moet zij voor je hem vult. Soms is dat lastig maar zo met de feestdagen kan het ook handig zijn!
Pithiviers met paddenstoelen
Dit recept is al zo oud als de weg naar….. maar hij blijft lekker!
Voor de 1e keer gemaakt in 1993. Kastanje champignons en oesterzwammen lagen toen nog niet in de supermarkt. Je kunt het je gewoon niet meer voorstellen!
Varkenshaas met paddenstoelensaus

14 December
Een paar dagen gelden schreef ik al over buiten BBQ-en en Kamado’s. Ik weet dat niet iedereen een kamado BBQ of een ijsmachine heeft, ik probeer er met de suggesties dan ook echt rekening mee te houden dat de gerechten voor een breed publiek toegankelijk zijn. Echter deze twee gerechten wil ik u niet onthouden.
In het bezit van een kamado BBQ? Dit was zo gaaf om te doen!
Op hooi gerookte ossenhaas
In het bezit van een ijsmachine? Dit is zo lekker!
Carpaccio met mosterd-basilicum ijs

15 December
Lamsfilet met granaatappel is een compleet gerecht dat bestaand uit meerdere componenten. Onderop ligt een laagje aardappelpuree daarover heen de wortelen, groene asperges, lamsfilet peultjes en de granaatappel
Maak het bord mooi trendy op in een halve cirkel, het oog wil ook wat.
Lamsfilet met granaatappel
Op zoek naar iets wat makkelijker te maken is? Bak een lekkere biefstuk en kruimel er wat blue stilton overheen.
Hertenbiefstuk met blue stilton

16 December
Op zoek naar een super lekker stukje vlees voor een grote groep dan is ossenhaas in pancetta misschien iets voor je!
Ossenhaas in pancetta
Ik kan uren in de keuken staan en iets lekkers maken, maar dit makkelijke recept blijft een van mijn lievelings gerechten!
Kogelbiefstuk met pepersaus

17 December
Vandaag 2 luxe voorgerechten.
Als je de gepekelde kabeljauw met paling in prei kamilliesoep hebt gemaakt en je serveert deze uit dan voel je jezelf bijna een sterrenkok.
Het recept is van Edwin Vinke. Edwin is chef kok van de Kromme watergang in Hoofdplaat ( gemeente Sluis) met 2 Michelin sterren. Het recept komt uit het kookboek Topkoks voor thuiskoks deel 2. Wij vonden het echt een top recept!
Gepekelde kabeljauw met paling in prei kamillesoep
Coquille in roomsaus behoeft geen verdere toelichting. Het is zoals het eruit ziet en gewoon romig lekker!
Coquille in roomsaus

18 December
Jaren lang stond Kalkoen hier op 1e Kerstdag op het menu
Altijd werden er witte papieren voetjes gemaakt en het was altijd een feestmoment als hij werd binnengedragen. Tegenwoordig maakt de kalkoen plaats voor andere lekkere gerechten, maar bij het zien van de foto’s krijg ik nog altijd een warm gevoel vanbinnen.
Kalkoen met abrikozen vulling
Met konijn in mosterdsaus kan ik mijn kinderen niet verblijden. Mijn eega en ik vinden het wel erg lekker. Ik houd het in gedachten voor 2e Kerstdag.
Konijn in mosterdsaus

19 December
Je kunt kiezen voor de bewerkelijke of de makkelijke variant van Vitello tonnto. Kies je voor de bewerkelijke dan maak je het hele recept. Kies je voor de makkelijke dan vervang je de bereiding van de kalfsmuis door plakjes kalfsfricandeau ( kant en klare vleeswaren)
Maak het bord mooi op, succes verzekerd!
Vitello tonnato
Op zoek naar een vis voorgerecht die klaar is binnen 10 minuten, ik weet er eentje!
Krokante zalm met wasabidressing

20 December
Vandaag 2 vis hoofdgerechten die ik onder de aandacht wil brengen.
Deze kabeljauw met rode paprika papaja jam is heel bijzonder fris van smaak omdat er door het korstje om de vis kokos is verwerkt.
Wij hebben dit gerecht gegeten in Florida. Op de menu kaart stond Floribbean" Grouper with Red Pepper-Papaya Jam. Stolen from chef Norman van Aken
Beetje Googlen en grouper vervangen door kabeljauw leverde mijn versie van dit gerecht op. Ogen dicht en ik was weer aan het strand.
Kabeljauw met rode paprika papaja jam
Vis in filodeeg. Makkelijk te maken en het ziet er super feestelijk uit!
Filodeeg pakketje met kabeljauw

21 December
Vandaag 2 voor gerechten met Hollandse garnalen en appel
Goede wijn behoeft geen krans. Iets wat goed is hoeft niet aangeprezen te worden.
De 1e is lekker door de toegevoegde ham en de 2e door de garnalen op een bietencarpaccio te leggen.
Garnalencocktail met gedroogde ham en appel
Carpaccio van rode biet en garnalen met appel

22 December
Deze crème brulee komt uit een bijzonder kookboek. Claude ooit de overbuurman van onze zoon die in Amerika woont heeft op verzoek van zijn kinderen zijn levensloop en recepten gebundeld in een boek. Claude, van origine een Fransman, ging eind jaren 50 naar het beloofde land Amerika. Daar heeft hij oa gekookt voor president J.F Kennedy.
Ik heb hem persoonlijk ontmoet en bewaar dierbare herinneringen aan dat moment. Ik ben super blij met mijn gesigneerd kookboek.
Iedere creme brulee die we eten vergelijken we met deze, het zal misschien niet waar zijn maar deze blijft voor ons de lekkerste!
Claude's creme brulee
Om bij Franse klassiekers te blijven past volgens mij ook deze Tarte Tartin van Peer!
Tarte tartin van peer

23 December
We zijn bijna aanbeland aan het einde van de marathon Waar kan ik jullie nu nog mee verblijden?
Heb je gerookte zalm in huis? Laat je inspireren door deze 2 voorbeelden.
Gerookte zalm met nootjes
Gerookte zalm reepjes met wasabi mayonaise

24 December
De laatste lag van de marathon.
Misschien heb je vanmiddag nog tijd over voor deze leuke bladerdeeg kerstboom.
Ik ga vanmiddag de tafel voor morgen vast mooi dekken, ondertussen bak ik deze mini saucijsbroodjes. Glaasje glühwein erbij en onze Kerstavond kan beginnen!
Kerstboom van bladerdeeg
Minisaucijzenbroodjes

Moeilijk om zelf te combineren, onder de rubriek staan complete menu voorstellen!
Hopelijk heeft het jullie geïnspireerd, leuk als je het laat weten!
Ik wens iedereen gezellige Feestdagen toe!
Culinaire groet, Marion

div-line