under-heading
Bloemkoolmousse met garnalen
Bloemkoolmousse met garnalen
Filodeeg horentje met zalm
Filodeeg horentje met zalm
Gravad lax amuse lepel
Gravad lax amuse lepel
Gestoomde zalm met bois-boudransaus
Gestoomde zalm met bois-bo ...
Gepekelde kabeljauw met paling in prei kamillesoep
Gepekelde kabeljauw met pa ...
Makkelijke bearnaisesaus
Makkelijke bearnaisesaus
Christoffeltaart van Marion
Christoffeltaart van Marion

Ons burendiner is een aantal jaren geleden ontstaan. Vier huizen op een rij diner, straatdiner ( klopt niet want de straat is veel langer) en sinds de achterburen mee doen heet het gewoon burendiner. We zijn met 5 huishoudens ( 8 pers). Eens in de 1½ of 2 jaar ben je 'aan de beurt', net hoe we het gepland krijgen. Het is altijd een hele happening. Iedereen doe altijd zijn stinkende best en verzint een mooi etentje met bijpassende wijntjes. Wil je hulp dan krijg je hulp, vindt je het leuk om het helemaal zelf te zoen, ook goed! We kijken er allemaal altijd naar uit!

Ik vindt het altijd leuk om toelichting te geven bij de gerechten. Deze keer hadden we als menukaart een boekje gemaakt zodat ze het thuis nog eens konden nalezen.

We zijn gestart met 3 amuses

GLAASJE BLOEMKOOLMOUSSE MET HOLLANDSE GARNALEN

GEROOKTE ZALM IN FILODEEG HOORNTJE

HOME MADE GRAVAD LAX

1e voorgerecht: ZALM MET BOIS-BOUDRANSAUS

Deze saus is ontwikkeld door Michel Roux voor de Rothschild familie in de 60er jaren. De Roux family is befaamd om het maken van mooie sauzen. Deze saus komt uit mijn sauzen kookboek van Michel Roux, dat boek is een echte aanrader. De saus is pas echt bekend geworden door Heston Blumenthal nadat de saus stond in zijn kookboek 'Heston Blumenthal thuis'. Heston behoort tot de echte wereldtop met zijn restaurants De Fat Duck and Dinner by Heston Blumenthal. Wijn: Bishop's Leap Sauvignon blanc 2014. De wijn had een fruitige neus, knisperend fris en een lange afdronk.

2e voorgerecht GEPEKELDE KABELJAUW IN PREI KAMILLESOEP MET PALING

Dit gerecht komt uit het kookboek 'Topkok voor thuiskoks deel2'. Dit is een gerecht van Edwin Vinke. Edwin is chef kok van De Kromme Watergang in Hoofdplaat ( gemeente Sluis). De Kromme watergang werd geopend in 1993. In 2005 werd het restaurant gewaardeerd met 1 Michelinster en in 2011 volgde de 2e ster. De kamille geeft een bijzondere smaak aan deze preisoep en de paling zorgt voor een mooi contrast met de botermalse kabeljauw. Wijn: Metairie Chardonnay 2012. De aanzet van de wijn was fruiting en de afdronk verfrissend.

Tussengang SPOOM VAN ZOETE WIJN MET GRAPEFRUIT

Een spoom is een tussengerecht om de smaakpapillen te neutraliseren. Een traditionele spoom wordt gemaakt van citrusijs en overgoten met mousserende wijn. Deze spoom is anders dan de traditionele maar doet hetzelfde met het mondgevoel en komt uit het kookboek AllerLekkerst Kerst.

Hoofdgerecht: OSSENHAAS MET BEARNAISE SAUS

Rundvlees en bearnaise saus is een echte klassieker. Bearnaisesaus maken is een kunstje die je moet beheersen net als zelf mayonaise maken. Voor het maken van mayonaise weet ik al langer een manier waardoor hij nooit meer mislukt. Sinds kort weet ik ook moderne methode om bearnaise saus te maken. Daarom leek het mij leuk om deze saus voor vanavond te maken met een lekker stukje vlees en een groenten aardappelgarnituur. De wijn was een Bordeaux Lussac St-Emilion 2011. Eigen import uit Frankrijk, gewoon een lekkere wijn met heel veel vakantie herinnering :-)

Nagerecht: CHRISTOFFELTAART

Deze oogstrelende klassieke taart gemaakt van 3 lagen schuimgebak, chocoladeroom, kersen en geschaafde chocolade komt uit het kookboek Rudolph's Bakery

Het was een super gezellige avond. Jammer dat ik er geen foto bij kan plakken van alle lege glazen :-) Op naar het volgende burendiner....