Gerookte knoflook

under-heading

Gerookte knoflook

28 Nov 2013

Mijn gerookte knoflook heb ik in Frankrijk gekocht, om precies te zijn in Auchan bij Boulongne sur mer. Gerookte knoflook is een typisch streek product uit Noord Frankrijk. In Nederland spaarzaam verkrijgbaar al zag ik het nu wel liggen bij de Hanos en op de groenten afdeling bij de Makro.
Helaas heeft niet iedereen daar een toegangspasje van. Dus kom op groenten winkels in Nederland…hier ligt jullie kans !!

Omdat gerookte knoflook niet zo bekend is in Nederland kan ik er in mijn kookboeken niets over vinden, zelf niet in mijn Franse kookboeken, dus dan toch maar het internet op. De info die hieronder staat heb ik van internet. Ik moest me er toch in verdiepen omdat ik een streng gerookte knoflook had gekocht en niet wist precies wist hoe het e.e.a. in elkaar stak. Dus nu toch heel veel wijzer geworden van mijn vakantie souvenir !!

Wie graag knoflook gebruikt in zijn gerechten, zal vast en zeker het probleem wel kennen: de knoflook die we doorgaans kopen verdroogt en begint te schieten na korte tijd waardoor hij niet meer bruikbaar is.
Om dit probleem te verhelpen wordt al eeuwen lang in Frankrijk de verse knoflook gerookt. In feite zijn het de witte strengen die u kent van Frankrijk, maar dan gerookt. Door de knoflook te roken kan u de streng maar liefst een jaar lang bewaren, zonder tenen die verdrogen, zonder bollen die schieten. Nog een voordeel van gerookte knoflook is de minimale knoflookadem, dit komt omdat het verse voorjaarsknoflook is, en de groene kiem zich pas veel later ontwikkelt.

Wat zijn de voordelen van gerookte knoflook?
Koudgerookte knoflook is zeer lang houdbaar (tot wel een jaar na de oogst), heeft een delicaat rookaroma, is beschikbaar in grote, harde bollen met gemakkelijk te pellen, royale tenen, heeft geen bittere nasmaak, is laag in calorieën, vet-vrij, zuinig in gebruik, is ideaal voor vegetariërs (eindelijk ook voor hen eenmanier om een rookaroma aan gerechten toe te voegen) en heeft een aanzienlijk rijkere knoflooksmaak dan de normaal verkrijgbare uit supermarkten en groentewinkels.

Gebruik in de keuken
Bij het koudroken van de bollen gaart de knoflook niet; deze is dan ook als rauwe knoflook te verwerken in tal van gerechten. Het subtiele rookaroma komt goed tot zijn recht in soepen, sauzen, kruidenboter, salades, dressings, ovengerechten en andere culinaire creaties die niet worden overheerst door sterke additionele smaken en geuren.
Gerookte knoflook is een ambachtelijk topproduct van Franse origine. Het delicate rookaroma komt in tal van Franse, Spaanse en Italiaanse gerechten volledig tot zijn recht. Niet alleen in de Europese keuken komt deze knoflook tot zijn recht; ook is het overheerlijk in tal van Aziatische gerechten!
Probeert u het eens, u zult zich afvragen hoe u ooit zonder kon koken!



div-line