Fouten in kookboeken

under-heading

Fouten in kookboeken

12 Sep 2017

Kookboeken schrijven is een hele kunst !

De waarheid zal in het midden liggen, ik ga dan ook niet beweren dat ik gelijk heb…..maar ik kwam weer een recept tegen waar ik achteraf mijn vraagtekens bij zet.

Afgelopen vrijdag-zaterdag heb ik een Banoffee taart gebakken uit het boek Rudolph’s bakery.
Leuk cake beslag met stukjes banaan en gepureerde bananen. Moest 25 minuten gebakken worden.
De cake was na 25 minuten niet gaar, dus langer bakken.
Niet gaar na 35 minuten, niet na 45 minuten, niet na 55 minuten, nee na 60 minuten was hij gaar.
Nu is iedere oven anders maar meer dan het dubbele van de tijd komt mij erg vreemd over.
Moet een cake niet altijd ongeveer 60 minuten?

Gelukkig gaar gekregen voordat hij te bruin werd maar het was net op het randje. Laten afkoelen en ingepakt voor de volgende dag.

De karamel saus gemaakt volgens het recept in het boek, goed gelukt. Later in dit verhaal hier meer over.

Op de avond zelf de slagroom geklopt en de karmelsaus erdoor gedaan, perfect!
De slagroom op de taart geschept, op een gegeven moment toch echt maar gestopt. Je kunt veel slagroom op een taart doen, je kunt extra veel op een taart doen en je kunt er zoveel op doen dat de verhouding niet meer klopt en niemand het meer lekker gaat vinden. Nu zoveel slagroom was het, veel te veel !!

Daags erna het recept nog een goed doorgelezen, tja het stond er toch echt: 25 minuten bakken en 600 ml slagroom voor op de taart.
Zouden het geen type fouten kunnen zijn? Op internet gekeken en zowaar op 24Kithcen vond ik het filmpje van deze taart.
Op mijn gemak de gehele uitzending bekeken en ja hoor ook daar werd de taart in 25 minuten gebakken…. Ik snap er niets van !!
De taart in het boek en de taart in het filmpje zijn dezelfde....zou daar nu echt 600 ml slagroom op liggen?
Nu hoor ik u denken, kleinere taartvorm, nee ook die was hetzelfde.
Zou het niet 600 ml in totaal moeten zijn, 400 ml voor op de taart en 200 ml slagroom voor de karamelsaus? Wie het weet mag het zeggen!

Ik weet het niet meer, gelukkig is alles goed gekomen, ik ben er nog altijd zelf bij om het e.e.a te corrigeren maar ik weet dat er ook mensen zijn die recepten klakkeloos volgen en dat is dan toch erg jammer als het mislukt.

O ja ik zou ook nog iets schrijven over de karamel, In het boek worden 2 manieren uitgelegd om karamel te maken. Beide zijn toepasbaar en goed. Laat Rudolph nu in het filmpje de karamel saus op een hele andere manier maken dan in het boek beschreven is. Laat dit nu de makkelijkste manier zijn….

Zoden recepten überhaupt door onafhankelijke kookliefhebbers getest worden voordat ze in een boek verschijnen?

Koken is een hele kunst, kookboeken schrijven is een nog grotere kunst!!
Uitgevers opgelet: Bij deze bied ik mij aan als tester :-)




div-line