Varkens procureur langzaam gegaard op BGE

Hoofdgerecht
  

under-heading

Varkens procureur langzaam gegaard op BGE

Ingredienten

stuk van ruim 2 kilo varkensnek, procureur od spiering zonder been, allemaal dezelfde benaming voor hetzelfde stuk vlees
4 teentjes knoflook
1 tak rozemarijn
2 eetlepels grove mosterd
1 eetlepel fijne mosterd
2 eetlepels acacia of bloemenhoning
6 verse laurierblaadjes
peper en zout

Bereiding

Breng je Big Green Egg ( of andere kamado) met het hitteschild, de lekbad met een klein laagje water en het standaard rooster naar een temperatuur van ongeveer 110 Gr.C.

Pel en snipper de knoflook. Haal de naaldjes van de rozemarijntak en hak deze fijn. Meng de knoflook, de rozemarijn met de mosterd en de honing. Voeg alvast wat zout en peper teo.

Snijd de procureur over de lengte in met een scherp mes. Snijd niet dieper dan ¾ van het vlees en laat de koe kant van het vlees aan beide zijde intact.
Trek het vlees open en maak nu met het mes nog een schuine snee in het vlees zodat de smaak van de vulling goed kan intrekken.
Vul de opening met het mosterd-kruidenmengsel.
Klik hier voor de voorbereidingsfoto

Bind he tales op met slagerstouw. Je hoeft niet perse een mooi net t e maken, drie touwtjes met een strik is voldoende.
Leg de laurier nu bovenop de procureur of klem het onder het slagerstouw.

Bestrooi de procureur aan de buitenkant met zout en peper. Als je vulling over hebt kan je het vlees hier ook nog mee insmeren.

Leg het vlees op het rooster, sluit de deksel en gaar ongeveer 3 uurtjes tot het vlees een kerntemperatuur breikt heeft van 63-67 Gr.C..
Je kunt de temperatuur de laatste 20-30 minuten laten oplopen naar 150 Gr.C om meer kleur en smaak aan de korst te geven.

Snijd het vlees in dikke plakken en serveer bv met brood, gepofte aardappel, crème fraîche en mosterd.

Tip
- Leg aan het begin van de breiding een shunt appelhout op het houtskool voor een diepere kleur en een lichte rooksmaak.
- Als je van nog meer BBQ smaak houdt dan kan je de dikke plakken vlees nog even terug leggen op de BBQ. Zorg er wel voor dat je ze dan lekker dik snijd en niet te lang op de BBQ legt. Alleen maar even voor het BBQ krokante ruitje want he vlees moet natuurlijk vele botermals van binnen blijven.

Heb je geen Big Green Egg, je kunt varkensprocureur ook heel goed in de oven bereiden. Leg het vlees in een voorverwarmde oven van 150 Gr.C en gaar he vlees tot het de juiste kerntemperatuur bereikt heeft. Ook hier kan je op het laatst de oventemperatuur verhogen om en mooie korst op het vlees te verkrijgen.

Om dit recept online te zetten heb ik toch wel even moeten nadenken.
Wil je weten waarom lees dan dit blog verhaal

Algemeen


persons : 10 personen
time : 3.5 uur
book : Kookboek: Hete Kolen, koken en grillen met een kamado
print : Afdrukken