Verse dadels

Tips
  

under-heading

Verse dadels

Ingredienten

Verse dadels

Bereiding

Gedroogd kennen we ze allemaal. Vers zijn ze minder bekend.
Zacht, kwetsbaar, goudbruin, sappig, met een knapperige beet en intens zoet (denk honing, rietsuikersiroop). Zo zouden we verse dadels het beste kunnen omschrijven.
Maar beter nog is om ze zelf te proeven. In het najaar vind je ze vooral bij buitenlandse winkels. Ze komen dan met name uit Noord-Afrika (Tunesië ) en Californië, daar hangen de vruchten met grote trossen in de dadelpalm.

De steenvruchten - ze hebben immers een pit - moeten sappig beginnen te worden maar wel nog gaaf en stevig zijn. Dan zijn ze rijp.
Onrijpe dadels herken je aan de lichtere, goudbruine kleur. Ook dan kun je ze kopen want ze rijpen prima na op kamertemperatuur. Proeven kan dan ook al, al zijn ze steviger, minder sappig en hebben ze nog niet die honingzoete smaak die ze juist zo lekker maakt.
Verse dadels koop je in takjes. Ook semi-gedroogde dadels zitten meestal nog aan een takje en hebben al meer de chewy beet die we van gedroogde dadels kennen.
Dadels drogen overigens al aan de boom, worden dan al intenser van smaak, zoeter. Ze worden steviger en kleuren bruin.

‘Brood van de woestijn’ worden ze ook wel genoemd omdat ze lang houdbaar zijn en erg voedzaam; behalve veel natuurlijke suikers bevatten ze ook heel wat vezels, vitaminen en mineralen.
Verse dadels zijn een heerlijke snack, zo van het takje. Of verwerk ze in stoofgerechten, salades of nagerechten.

Algemeen


persons : 0
time :
book : Internet: www.deliciousmagazine.nl
print : Afdrukken