Pikante kipballetjes met mais

Slank
  

under-heading

Pikante kipballetjes met mais

Ingredienten

Kip balletjes:
450 gr mager kipgehakt
2 bosuitjes in ringetjes
1 kleine rode Spaanse peper, fijn gehakt
2,5 cm verse gemberwortel, fijngehakt
100 gr mais uit blik, zonder toegevoegde suiker, uitgelekt
zout en witte peper

Saus:
300 ml kippenbouillon
klein blikje ananas, ananas en sap
1 wortel, julienne gesneden
1 kleine rode paprika, in blokjes
1 groene paprika, in blokjes
2 eetl. lichte sojasaus
4 eetl. rijstazijn
2 eetl. fijne suiker
2 eetl. tomatenpuree
2 eetl maizena aangelengd met wat water

Bereiding

Meng de kipgehakt, bosuitjes, Spaanse peper, gember, maïs en zout & peper in een kom.

Maak van dit mengsel 16 balletjes.
Breng een pan water aan de kook. Leg de balletjes op een vel bakpapier in een stoommandje of zeef. prik het papier op enkele plaatsen in zodat het stoomvocht weg terug kan lopen
Hang het mandje of zeef boven het water, doe de deksel op de pan en stoom de kipballetjes gedurende 10-12 minuten.

Giet voor de saus de bouillon en het ananassap in een pan en breng dit aan de kook.
Voeg de wortel en paprika toe en laat het geheel 5 minuten sudderen.
Voeg de ananas, sojasaus, rijstazijn, suiker en tomatenpuree toe en laat alles even doorkoken.
Maak de maïzena aan en roer en net zoveel door totdat de saus dikker wordt.
Breng op smaak met zout en peper.

Haal de kippenballetjes uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal.
Schep de saus ernaast.

Opmerking: In het kookboek gaven ze voor dit gerecht aan p.p 223 kcal en vet 3 gr.
Het gerecht zoals ik het hier geef zal iets meer calorieën bevatten omdat het originele recept te weinig saus gaf. Ik heb de bouillon, rijstazijn, suiker en tomatenpuree verdubbeld.

Serveer de kippenballetjes met gekookte rijst

Variatie tip:
Toen ik het gerecht nogmaals wilde maken was de kippengehakt uitverkocht dus moest ik ‘creatief’ worden. Ik heb kipfilet gekocht en die gepocheerd in kippenbouillon. Daarna de kippenfilets in blokjes gesneden en toegevoegd aan de saus.
Volgens mijn ega nog lekkerder dan met de gestoomde balletjes.
Prettig voor mij want het is minder werk, een beetje doorwerken en na 30 minuten kan je aan tafel !!

Algemeen


persons : 4
time : 45 minuten
book : Kookgids: Lichte gerechten
print : Afdrukken