Piccalilly

Saus / Dressing
  

under-heading

Piccalilly

Ingredienten

300 gr bloemkool
300 gr wortel
300 gr komkommer
200 gr broccoli
200 gr paprika
6 augurken
¼ pot zilveruitjes

2½ eetl. kerriepoeder
1 eetl. gemberpoeder
1 eetl. kurkuma
3 eetl. mosterdzaad
1½ eetl. olijfolie
300 gr suiker
750 ml witte azijn ( of inmaakazijn)
40 gr maïzena

Bereiding

Snijd de broccoli en bloemkool in kleine roosjes.
Snijd de wortel in kleine blokjes
Snijd de komkommer doormidden, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in kleine blokjes
Snijd de paprika in kleine blokjes
Halveer de zilveruitjes, zijn ze groot snijd ze dan in vieren.
Snijd kleine blokjes van de augurken.

Doe de mosterdzaadjes fijn met een miniblender of in een vijzel.*
Roer de kruiden door elkaar, voeg de olijfolie toe.
Voeg net zo veel azijn toe totdat je er een dik papje van kan roeren.

Doe de rest van de azijn in een pan en breng deze met de suiker aan de kook.
Als de azijn kookt en de suiker is opgelost, roer er dan het kruidenpapje doorheen.

Breng het weer aan de kook, voeg de bloemkool, wortel, paprika en komkommer toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten koken.

Voeg daarna de zilveruitjes, augurken en broccoli toe. Breng het weer aan de kook en ook deze groenten 5 minuten mee koken.

Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan.
Roer de maïzena los met wat kookvocht.
Bind het vocht met de maïzena. Schep de groenten er terug in en roer alles goed om.

Schep daarna over in schone weckpotten of ander afsluitbare potten.

-*In het originele recept werd mosterdpoeder gebruikt, helaas kon ik toen dit recept voor het eerst maakte nergens vinden. Tegenwoordig verkopen ze het oa bij Albert Heijn. Maar de mosterdzaadjes vinden wij wel erg lekker, ik laat het zo!!
- Op de foto maar en klein schaaltje piccalilly, de hoeveelheid van het recept is wel een halve kookpan vol. Minimaal 4 potten. Je kunt het erg lang goed houden in de koelkast!
- Piccalilly is door het toevoegen van de azijn enkele maanden in de koelkast houdbaar.
- Echt een ‘ouderwets’ gerecht. Iedereen op het BBQ feest was er erg verrukt over.
- Hoe fijner je de groenten snijd hoe fijner je piccalilly wordt, het is even wat werk maar je zult beloond worden!

Serveertip:
Ook lekker bij een gebakken ei, nasi, gegrilde worst of boerenkool.
.

Algemeen


persons : 8-10
time : 1 uur en koelen
book : Receptuur is mijn eigen interpretatie van een recept uit het tijdschrift; Foodies september 2009
print : Afdrukken