Mini brioche

Brood / ThermoMix
  

under-heading

Mini brioche

Ingredienten

75 gram suiker
10 gr droge gist
200 gram melk
500 g bloem plus een beetje extra om te werken
½ tl zout
1 el vanillesuiker, zelfgemaakt
1 ei (kleine M), losgeklopt
3 eierdooiers (maat M)
10 gram rum
100 g boter, zacht, in stukjes, plus een beetje meer om in te vetten en te bestrijken

Bereiding

Het deeg heb ik gemaakt in mijn Thermomix, je kunt het uiteraard ook in een keukenmachine of met de hand maken. Gebruik in dat geval geen suiker maar poedersuiker.

Doe de suiker in de mengbeker, maal 10 sec/snelheid 10 en schraap alles met de spatel naar beneden.
Voeg gist en melk toe en verwarm 2 min/37°C/snelheid 2.

Voeg bloem, zout, vanillesuiker, 30 g losgeklopt ei, eigeel en rum toe en kneed 2 min/ stand kneden
Voeg boter toe, kneed 3 min/kneden, doe in een kom, dek af en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
Vet de holtes van een muffinvorm goed in. Verwarm de oven voor op 190°C.
Kneed het deeg goed door op een met bloem bestoven werkvlak, rol het uit en verdeel het in 12 stukken. Vorm van de stukjes balletjes, verdeel met de rand van je hand in een groter en kleiner stuk zodat de stukjes deeg nog bij elkaar blijven en draai lichtjes. Plaats het beslag in muffinvormpjes, groter stuk naar beneden, en druk kleinere stukjes stevig in grotere stukken. Bestrijk met het overgebleven losgeklopte ei en laat 10 minuten rijzen op een warme plek.

Bak de brioche op het middelste rooster gedurende 15-20 minuten (190°C), laat even afkoelen op een rooster, haal dan voorzichtig uit de bakjes en laat iets afkoelen.

Ik heb de helft van het recept gemaakt en ben ze vergeten met ei in te smeren.
Ze waren lekker maar mijn inziens niet zacht genoeg. Dit komt omdat ik de receptuur gehalveerd hebt ( we zijn maar met z'n tweeën) echter met de eieren komt dit wel heel nauwkeurig. De volgende keer gewoon 12 maken en wat overblijft invriezen.

Algemeen


persons : 12 stuks
time : 2 uur
book : Cookido Recept
print : Afdrukken