Libanese moussaka

Hoofdgerecht
  

under-heading

Libanese moussaka

Ingredienten

500 gr baby aubergines
5 eetl. olijfolie
1-2 uien, ongeveer 250 gr, gepeld en in dunne plakken gesneden
10-12 kleine knoflooktenen
150 gr kikkererwten
500 gr tomaten
1½ theelepel zout
½ theel. kaneel
½ theel. piment
¼ theel. zwarte peper uit de molen
2 dl water
peterselie, koriander of munt

Bereiding

Zet de kikkererwten minstens 24 uur van te voren in koud water om te weken.

Snijd de steel van de aubergines. Schil ze zodat ze er als circustenten gaan uitzien, doordat je in de lengte strepen van ruim een centiemeter breed laat zitten. ( kan je geen kleine aubergines krijgen, gebruik dan grote, die je in blokjes van ruim een centimeter snijd).
Verhit in een pan 3 eetlepels olie op matig vuur en bak de aubergine in een paar minuten goudbruin.
schep ze met een schuimspaan op een schaal waarop je een stuk keukenpapier hebt gelegd.
Giet de rest van de olie in de pan en roerbak de uien en de knoflook ongeveer 5 minuten, tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren.
Giet indien nodig nog wat olie in de pan.

Doe de kikkererwten erbij en laat die 5 minuten meebakken.
Roer zo nu en dan.

Leg de aubergines weer in de pan en doe de tomaten erbij.
Voeg zout, peper, kaneel en piment toe en giet het water erbij.
laat het geheel aan de kook komen en temper dan snel het vuur tot matig laag.
Leg een deksel op de pan en houd de inhoud ongeveer een uur tegen de kook aan.
Als je ene grote ondiepe pan gebruikt, is het best mogelijk dat het gerecht al na 45 minuten gaar is.

Serveer deze Libanese moussaka koud of warm, en strooi voor het serveren peterselie, koriander of munt erover.

In de koelkast blijft de moussaka zeker 3-5 dagen goed.
Serveer er royaal brood bij.

Opmerking:
Je kunt deze moussaka in het weekend koken en wegzetten voor een snel etentje midden in de week, met een paar stukjes lamsfilet die je snel, een paar minuten aan elke kant, bakt.
Strooi voor vegetariërs feta op het gerecht wanneer je het opwarmt.

Algemeen


persons : 4
time : 24 weken + 2 uur
book : Kookboek: Nigella Lawson, Hoe te eten
print : Afdrukken