Koolraap puree

Bijgerecht
  

under-heading

Koolraap puree

Ingredienten

1 koolraap ( ca 1,5 kilo)
500 gr wortelen
1 kilo aardappelen
1 ui
2 eetl. olie
1 groentebouillonblokje
paar takjes peterselie
2-3 eetl. boter
zwarte peper vers gemalen
zout
250 gr gerookte doorregen spek, aan een stuk *1

Bereiding

Halveer de koolraap zodat hij stevig ligt op je werkblad en snij dan de schil ervan af. Was de koolraap
Snijd de koolraap daarna in plakken van 2 cm dik en daarna in blokjes.
Schil de wortels en de aardappels en snijd ze daarna in grove blokjes.

Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in een grote pan en fruit er de ui in aan.
Voeg de groenten en de aardappelen toe en fruit deze even mee maar bak ze niet.

Voeg 600 ml water toe en breng het geheel aan de kook en voeg het groetenbouillonblokje toe.*2
Kook de aardappelen en groenten gaar.

Was de peterselie, schud hem droog en snijd hem in dunne reepjes.*3

Giet de groenten af en stamp deze daarna met een pureestamper tot een grove puree.
Voeg de boter toe en laat afgedekt 2-3 minuten smelten *4

Breng de koolraap puree op smaak met grof gemalen peper en eventueel wat zout*5.
Roer de puree goed door.
Serveer de puree met *6 en bestooi het geheel met de peterselie.

Opmerking:
Ik heb alleen de puree gemaakt en niet het originele recept met de gerookte spek.
Voor diegene die dat wel willen, voeg onderstaande punten in het recept toe.
*1 Koop ook gerookte spek
*2 Voeg het spek toe aan de aardappelen en groenten en laat het geheel ca. 45 minuten afgedekt garen.
*3 Neem het spek uit de pan.
*4 Snijd ondertussen het zwoerd en eventueel het kraakbeen van de spek. Snijd de spek in dunne plakken.
*5 Niet te veel bijzouten want de spek heeft ook al smaak afgegeven.
*6 Serveer de knolraap puree met de plakken spek.
.

Algemeen


persons : 4
time : 60 minuten
book : Tijdschrift: Foodies januari 2011
print : Afdrukken