In rode biet en wodka gemarineerde zalm

Hoofdgerecht / Big Green Egg


under-heading

In rode biet en wodka gemarineerde zalm

Ingredienten

500 gr zalmfilet met huid
2 kleine rauwe rode bietjes
50 gr zout
60 gr suiker
20 ml wodka
15 gr verse dille
of
bij een stuk zalm van 750 gr zalmfilet met huid
2 grote rauwe rode bietjes
75 gr zout
90 gr suiker
30 ml wodka
20 g verse dille

rookhout, het liefst kersen

dressing:
10 gr vers geraspte mierikswortel*
125 ml creme fraiche
½ eetlepel mosterd
½ theelepel suiker
snufje zout
1 theelepel limoensap

2 kleuren gekookte bietjes

* kan je niet aan verse mierikswortel komen, dan kan je ook een potje mierikswortel gebruiken

Bereiding

Schil de rauwe bietjes en snijd deze in blokjes.
Doe de bietjes tezamen met het suiker, zout, verse dille en wodka in een mengbeker van een keukenmachine en pureer het fijn.

Leg de zalm in ovenschaal met de huid naar beneden en bestrijk de zalm met het bietenmengsel.
Ben je in het bezit van een vacumeer machine, doe de zalm in een zak, voeg het bietenmengsel toe en vacumeer de zalm.
Laat de zalm 24 uur marineren in de bietenpuree.

Haal de zalm uit de koelkast, spoel de bietenpuree eraf en droog de zalm goed af.
Leg de zalm op een bord en leg deze zo terug (dus niet afdekken) in de koelkast voor minimaal 4 uurtjes. Op deze manier zal de zalm drogen en hecht de rook bij het roken beter aan de zalm.

Verwarm de Big Green Egg ( of andere bbq of rookkast) voor tot ongeveer 70-80 grC.
Plaats de rook chunks op de het kolen, leg het rooster in de bbq.
Snij de zalm in portie's zoals je ze wil serveren, snij niet door de huid heen ( zo blijft het een stuk met roken maar kan je ze makkelijk van elkaar halen bij het opdienen)
Leg het stuk zalm op het rooster.
Rook de zalm ongeveer 45 minuten.

Maak de dressing:
Schil een stukje van de mierikswortel en rasp deze ( de rest van de ongeschilde mierikswortel kan je weken goedhouden in de koeling)
Meng alles door elkaar tot een sausje, proef en breng indien gewenst hoger op smaak met meer mierikswortel als je dat lekker vindt.

Kook de 2 kleuren bietjes in afzonderlijke pannen in 1 uurtje beetgaar.
Schil de bietjes en zet opzij tot gebruik.

Haal de zalm van de bbq.

Snijd de rode bietjes in schijfjes en leg deze op een bord.
Keer het stuk zalm om, zodat de velkant naar boven ligt. Trek voorzichtig het vel eraf. Als je de zalm goed tot op het vel hebt ingesneden dan heb je nu mooi losse stukjes zalm.
Leg de zalm met de mooie kant naar boven op de bietjes.
Snij de gele bietjes in halve schijven en zet deze tegen de zalm aan.

Schep wat van de saus eromheen.
Zet de rest van de dressing op tafel zodat iedereen naar gelieve kan bij pakken.

Serveertip:
Ik heb dit gerecht geserveerd met gebakken aardappeltjes uit de oven als hoofdgerecht. Maak je het gerecht wat kleiner dan heb je een fantastisch voorgerecht !



Algemeen


: 4 personen
: 1 uur + marineren en drogen
: Beetje van Therese en de rest van mijzelf
: Afdrukken