Gestoofd lamsvlees met bindsla

Hoofdgerecht
  

under-heading

Gestoofd lamsvlees met bindsla

Ingredienten

3 eetl olie
1 ui, gesnipperd
1 kg lamsbout zonder been, in 4-6 plakken gesneden
2 kropjes bindsla, in stukken gescheurd
6 lente uitjes, in ringen gesneden
4 eelt grof gehakte dille
2 eieren
1 eetl. maïzena, tot een papje geroerd ,et 1,2 dl water
sap van 1 citroen
zout

Bereiding

Verhit de olie in een grote zware pan. Fruit de uisnippers er 3-5 minuten in, tot ze glazig zijn.

Draai het vuur hoger en leg de plakken lamsvlees in de pan.
Braad ze 15 minuten om en om, tot al het vocht verdampt is.

Voeg zout naar smaak toe en giet er zo veel heet water bij, dat het vlees onder staat.
Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in ongeveer 1 uur net gaar.

Voeg de sla, de lente uitjes en de dille toe.
Giet er zo nodig nog wat heet water bij, zodat de groenten bijna onder staat.
Leg de deksel weer op de pan en stoof de inhoud nog 15-20 minuten.
Haal de pan van het vuur en laat hem 5 minuten staan terwijl u de voorbereidingen voor de saus treft.

Klop de eieren los in een kom.
Voeg het maïzenapapje toe en blijf kloppen tot het mengsel glad is.
Giet de citroensap erbij en klop het er snel door.
Voeg dan al kloppend 5-6 eetlepels van het hete stoofvocht van het lamsvlees toe.

Schenk de saus over het vlees.
Roer het gerecht niet door maar draai de pan behoedzaam tot de saus is opgenomen door het stoofnat.
Zet de pan 2-3 minuten op laag vuur, net lang genoeg om de saus te verwarmen.
Pas op dat hij niet gaat koken, want dan gaat hij schiften.
Schep het gerecht op warme borden en strooi er eventueel wat dille over.

Dit klassieke Griekse gerecht wordt zowel op de eilanden als op het vasteland breid. In de weken na de Pasen, wanneer lamsvlees om te zuigen is en er volop sla en dille op de markt zijn, eten de Grieken dit graag.
Zorg ervoor dat dit gerecht op het laatst flink wat vocht bevat.
Dit veranderd namelijk in een heerlijke saus, AVGOLEMONE genaamd.
Zet vers brood op tafel zodat de gasten er tot de laatste druppel van kunnen genieten.

Algemeen


persons : 4
time : 2 uur
book : Kookboek: De Griekse keuken thuis
print : Afdrukken