Baksoda Baking soda ( Natriumbicarbonaat )

Tips
  

under-heading

Baksoda Baking soda ( Natriumbicarbonaat )

Ingredienten

Bereiding

Op de foto, baking soda die ik van vakantie heb meegenomen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer!
‘Mijn’ Albert Heijn heeft sinds kort een uitgebreider aanbod en verkoopt baking powder onder de naam bakpoeder van het merk Nandan’s.
Het staat niet bij de bak producten maar in de schap bij de maïsbloem en gedroogde peulenvruchten. ( het zit in een doorzichtig potje)


Baking soda, oftewel "bicarbonate of soda" is in het Nederlands inderdaad onder verschillende namen bekend:

- natriumbicarbonaat (=samenstelling)
- baksoda
- dubbelkoolzure soda
- zuiveringszout
- maagzout

Baksoda niet hetzelfde als bakpoeder, Natriumbicarbonaat een onderdeel van bakpoeder.
Bakpoeder is een rijsmiddel dat bestaat uit baksoda, een zuur (meestal wijnsteenzuur) en rijstebloem of maïzena. De baksoda in bakpoeder reageert met het zuur en vormt koolzuurgas, waardoor het bakmengsel rijst en luchtig wordt. Baksoda is een fijn wit poeder en als het op zichzelf wordt gebruikt is het geen rijsmiddel, maar in combinatie met een zuur of een zuur zout (zoals wijnsteenzuur) en vocht, produceert het koolzuurgas. Door het extra toevoegen van baksoda aan bakpoeder, zal een sterkere reactie ontstaan, waardoor het baksel luchtig wordt.

Het middel in Nederland minder bekend is, badsoda wordt in Engeland vaker gebruikt dan in Nederland. Het wordt vooral veel gebruikt in scones, doughnuts en muffins.
Baksoda is verkrijgbaar bij toko's en drogisten en wordt soms ook ander de Engsle naam BAKING POWDER verkocht

Natriumbicarbonaat kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld:
- vlekken van theepotten te halen of om koelkasten en vloerbedekking te reinigen. Vandaar dat het ook wel wordt aangeduid als zuiveringszout.
- vuur te blussen, bv als je frietpan in de brand staat
- Opgelost in wat water wordt het ook wel eens gebruikt tegen maagklachten, vandaar dat het ook wel maagzout wordt genoemd. Het kan bij maagpijn worden gebruikt om het maagzuur te neutraliseren.
- een papje maken van baking soda en water, insmeren in je aangebakken pan of oven, laten inwerken en schoonmaken
- water flessen reinigen, 1 eetlepel toevoegen in een lege waterfles, water toevoegen, goed schudden en weer omspoelen
- Handen ontgeuren
- Gootsteen ontstoppen, baking soda in gootsteen putje scheppen en azijn toevoegen, gaat goed bruisen en gootsteen putje is weer schoon.

Algemeen


persons : 0
time :
book :
print : Afdrukken