Aardappelgratin á la Herman

Bijgerecht
  

under-heading

Aardappelgratin á la Herman

Ingredienten

600 gram Roseval of Nicolai aardappelen
knoflook
120 gram parmazaan (in plakjes)
1 liter room
120 gram ontbijtspek
3 uien
roomboter

Bereiding

Vet de braadslee in met de boter en knijp er knoflook in uit en verdeel deze over de braadslee.

Schil de aardappels en snij deze in plakjes van 5 mm.
Snij de ui en de ontbijtspek in stukken en zet deze aan in de pan (zonder boter of olie).

Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem van de braadslee tot deze bedekt is.
Doe een laag parmazaan (liefst in plakjes) over de laag aardappel.
Over de laag parmazaan komt een laag spek met uitjes.

Herhaal de laatste drie stappen tot de braadslee tot boven gevuld is.

Giet de room over de lagen tot alles onder staat.

Zet het geheel 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 graden.


Tip: Het is het lekkerste wanneer de gratin op dezelfde dag gemaakt wordt maar wanneer u hem eerder maakt kunt u hem in de oven op 80 graden in 45 minuten op laten warmen en dan serveren.

Algemeen


persons : 4
time : 80 minuten
book : Tv programma: Kerst zonder herrie
print : Afdrukken