Chocolade amandel taart, roomijs Butterscotchsaus

Nagerecht
  

under-heading

Chocolade amandel taart, roomijs Butterscotchsaus

Ingredienten

Beslag:
600 gr amandelsprijs
75 gr boter
3 eieren
100 gr zelfrijzend bakmeel

toplaag:
75 gr boter
75 gr suiker
75 gr honing
75 gr geschaafde amandelen
25 ml water
200 gr chocolade voor garnering

vanilleroomijs:
2 eidooiers
120 gr suiker
250 ml room
350 ml melk
2 vanillestokjes
2 eieren

butterscotchsaus:
100 gr suiker
1/2 kopje koffie
50 gr roomboter
1 dl room
1 eetl whisky

Bereiding

Meng de boter met het amandelspijs en klop met een mixer de eieren en de bakmeel erdoor, zodat je een mooi glad beslag krijgt. Vet de bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. Verdeel het beslag over de bakvorm en bak in een voorverwarmde oven van 170 Graden in circa 20 minuten gaar. Laat de taart iets afkoelen. (in de bakvorm laten zitten!)

Maak nu de toplaag: Smelt de boter en meng de suiker, honing, amandelen en water erdoor. Schenk het beslag over de gebakken bodem en bak in de oven in circa 10 minuten gaar..
Laat de taart vervolgens afkoelen en haal deze uit de vorm.
Snij de taart in kleine rechthoeken van 2 x 4 cm.

Voor de afwerking smelt je de chocolade en bestrijk hiermee de zijkanten van de kleine rechthoekjes. Je kunt de rechthoekjes ook dompelen in de chocolade, voor het mooiste resultaat moet je de chocolade eerst tempreren; dwz. Eerst de chocolade au bain Marie smelten tot ongeveer 40 graden. Daarna 2/3 van de chocolade op een koude schone werkbank al roeren al laten koelen tot 26 graden. Voeg deze afgekoelde chocolade vervolgens toe aan de overgebleven chocolade en dompel hierin de taartjes. De chocolade zal dan mooi glimmend opstijven.

Vanille roomijs:
Breng de melk aan de kook en laat de vanillestokjes 20 minuten zachtjes meetrekken. Verwijder daarna de vanille.
Meng de eidooiers met eieren en de suiker en een klein beetje room. Giet een beetje van de kokende melk bij de eidooiers terwijl je dit stevig klopt.
Giet vervolgens de rest van de melk bij de eieren en laat deze massa even op het vuur door warmen, let op dit mag niet meer koken!!
Giet de rest van de room bij het melk mengsel en haal dit van het vuur, laat de melk afkoelen in een koud water bad. Als het mengsel is afgekoeld draai je er ijs van in de ijsmachine.

Butterscotchsaus;
Karramelliseer de suiker tot ze goudbruin is, blus met de koffie en de whisky en giet de room erbij, laat dit zachtjes inkoken tot saus dikte

Algemeen


persons : nvt
time : 80 minuten + koelen
book : Diner bij Oscar en Dorien
print : Afdrukken