Vichyssoise van rucola en peterselie

Soep
  

under-heading

Vichyssoise van rucola en peterselie

Ingredienten

100 gr peterselie, blad en groen
150 gr rucola
1 eetlepel olijfolie
40 gr boter
2 middelgrote sjalotten ( 100gr)
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 middelgrote prei, groen en witte gedeelte ( 200 gr)2 grote aardappelen ( vivaldi of desiree) geschild, in stukken van 2 cm (370 gr)
1 liter kippenbouillon
25 gr spinazieblaadjes
1,5 theelepel zout
Royaal zwarte peper

Bereiding

Breng voor de vichyssoise een middelgrote pan met gezouten water aan de kook. Blancheer de peterselie en rucola 30 seconden en koel de sla en kruiden daarna onder de koude kraan. Giet af en laat uitlekken. Knijp het water eruit en hak beide grof.

Zet een middelgrote pan met olie en boter op halfhoog vuur. Doe de sjalot erin en smoor 4-5 minuten af en toe roerend tot de sjalot glazig is en niet gekleurd. Doe de knoflook en prei in de pan en smoor alles 2-3 minuten. Voeg daarna de aardappelen toe en roer deze regelmatig 5-6 minuten tot ze mooi glad en glanzend zijn.
Voeg de bouillon toe, zet het vuur op halfhoog en laat de soep 8-10 minuten zachtjes koken tot de prei en aardappelen beetgaar zijn. Voeg de geblancheerde rucola en peterselie toe en laat de pan nog even op het vuur staan.
Neem de pan van het vuur en roer de spinazie erdoor.
Breng op smaak met zout en royaal verse gemalen zwarte peper.
In het kookboek staat: Giet de soep in een blender en pureer deze helemaal glad en zet tot gebruik opzij. Geloof me, dat gaat niet. Je kunt geen hete soep in een blender doen, dus laat de soep eerst afkoelen tot kamertemperatuur alvorens te deze in de blender te doen.

Algemeen


persons : 6 pers
time : 40 minuten
book : Kookboek NOPI Yotam Ottolenghi en Ramael Scully
print : Afdrukken