Verse worst met verse salie

Hoofdgerecht / BBQ
  

under-heading

Verse worst met verse salie

Ingredienten

1 kilo varkens worstvlees (met vet uit de schouder)
15 gr keukenzout
3 gr zwarte lampong peper
¼ afgestreken theelepel nootmuskaat
¼ afgestreken theelepel knoflook poeder
3 gr verse salie, fijngehakt

1 tube echte darmen

Bereiding

Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Bestrooi ze met zout en hussel ze goed door elkaar.
Doe het vlees in een voor gekoelde schaal , dek het vlees en zet dit 24 uur in de koelkast.

Spoel de darmen schoon, de ze in een ruime bak en voeg koud water toe, dek af en laat ze in de koelkast 24 uur ontzouten.

Koel je vleesmolen voor in de koelkast of diepvries, het is belangrijk dat je goed koud werkt.
Doe de peperkorrels in een vijzel en maal ze fijn.
Was de salie, dep droog en snij de blaadjes in dunne reepjes en hak ze daarna nog een paar keertjes.
Meng de peper, salie, nootmuskaat en knoflookpoeder door elkaar.
Haal het vlees uit de koelkast en spreid dit een beetje uit, strooi de kruiden over hel vlees en meng ze daarna er goed doorheen.

Haal de darmen uit de koelkast en spoel ze nog een keertje na onder koud water.

Draai het vlees in de vleesmolen tot de door jou gewenste grof / fijnheid.

Plaats de worstenvuller op je machine. Schuif de darm op het vulbuisje en druk het vlees door de machine.
Als je de eerste worst uit de vulbuis ziet komen kan je een knoop in de darmen leggen. (doe je dit eerder dan kan de lucht niet weg.
Vul de worst en leg deze op een schone theedoek.
Ben je aan het einde gekomen leg dan weer een knoop in de darm.
Maak worstjes door de lange streng te draaien zodat er worstjes ontstaan.

Leg de theedoek met worstjes op een schaal en plaats deze in de koelkast voor zo'n 15-30 minuten zodat de darmen kunnen 'drogen'.

Knip de worstje door op de plek waar je ze hebt gedraaid.
Ze zijn nu klaar voor gebruik.



Algemeen


persons : nvt
time : 2 dagen
book : Beetje van mijnzelf, beetje van de worsten bijbel en advies van Kloosterboerderij van Buren
print : Afdrukken