Surinaams rundvlees

Lunch


under-heading

Surinaams rundvlees

Ingredienten

25 g roomboter
2 uien (fijngesnipperd)
2 tenen knoflook
2 cm gemberwortel
1 kg runder riblappen
1 el azijn
2 laurierblaadjes
75 ml ketjap manis
75 ml oestersaus
3 el donkere basterdsuiker
1 blokje runderbouillon
1 liter water

Bereiding

Smelt in een braadpan de boter. Fruit de ui met de knoflook en gember 2 min. Voeg het vlees, azijn en het laurierblaadje toe en bak 5 min. op hoog vuur. Blijf het vlees omscheppen tot de buitenkant bruin is.

Voeg de ketjap, oestersaus en basterdsuiker met het water toe en breng aan de kook.
Doe, zodra de bouillon kookt, het deksel op de pan en draai het vuur laag.
Laat het vlees 5 uur zachtjes pruttelen.
Roer af en toe en giet nog wat extra water bij het vlees, zodat het niet te droog wordt.

Haal het vlees na 5 uurtjes sudderen uit de pan en pluk het vlees met twee vorken uit elkaar. Laat intussen het stoofvocht op hoog vuur inkoken tot de saus dikker en iets stroperig is (ca. 150-200 ml). Schep het vlees voorzichtig door de saus.

Opmerkingen:
- Meer water bijvoegen was echt niet nodig, ik heb aan het einde best wel lang de saus zonder vlees moeten laten inkoken om een dikke glaze te krijgen. Toen ik die eenmaal verkregen had en het vlees weer toevoegde ws het goed.
- Ik heb de blokjes vlees iets te klein gesneden, daardoor viel het vlees wel erg uit elkaar, maar dat doet aan de smaak niet af!

Serveertip:
In het tijdschrift werd dit vlees op een broodje geserveerd met zoetzure slices komkommer.

Algemeen


: 4 pers
: 5,5 uur
: Tijdschrift Hallo Jumbo receptuur Shane Kluivert
: Afdrukken