Sodabrood of skilletbrood

Big Green Egg / BBQ / Brood
  

under-heading

Sodabrood of skilletbrood

Ingredienten

290 gr tarwebloem
290 gr maismeel
1 ½ theelepel baking soda
1 theelepel fijn zeezout
470 ml karnemelk

Bereiding

Steek de houtskool in de BBQ aan en stook naar 220Gr.C onder de deksel.
Plaats dan het hitteschild en het rooster en wacht tot de BBQ weer opnieuw 220 Gr.C is. Nu is de BBQ goed door en door warm.

Doe de ingrediënten voor de broodmix in een keukenmachine met deeghaak en laat de machine een paar minuten kneden tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.

Stort het deeg op je werkblad en vorm er een mooie ronde bol van.
Snijd met een scherp mes een 2 cm diep kruis in het midden van je deegbol.

Leeg het deeg in de skillet ( gietijzeren pan) en zet deze op het rooster van de BBQ.
Sluit de BBQ en bak het brood in ca 45 minuten gaar en goudbruin.

Dit is een makkelijk en snel te maken brood.
Het brood is wat vaster van structuur omdat er geen gist inzit, maar erg smaakvol door het gebruik van maismeel.
In het zuiden van de USA is het vooral een begeleider bij BBQ’s en soulfood. In Ierland wordt dit nog op sommige plaatsen als ontbijtbrood gegeten.

Opmerking: Het is inderdaad een erg vast brood! Door het maismeel niet geschikt om zo te eten, wel lekker als begeleider van stevige BBQ gerechten met Amerikaanse rode bbq saus en koolsalade

Algemeen


persons : 6-8 personen
time : 60 minuten
book : kookboek: Groen op kolen Leonard Elenbaas & jeroen Hazebroek
print : Afdrukken