Smeuïge sinaasappelcake

Nagerecht
  

under-heading

Smeuïge sinaasappelcake

Ingredienten

1 sinaasappel ongepeld
1 theelepel zuiveringszout ( baking soda)
125 gr boter, op kamertemperatuur
225 gr suiker
2 eieren
1 theelepel vanille extract
300 gr bloem
150 gr rozijnen of krenten
100 gr gehakte walnoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 Gr.C.
Vet een ronde cakevorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.

Snijd de sinaasappel in kwarten en verwijder de eventueel pitten.
Hak de partjes in een keuken machine tot prut, of gebruik de hak mengkom van je staafmixer.
Los het zuiveringszout op in 125 ml water, giet het bij de gehakte sinaasappel.
Doe de boter en suiker in een mengkom en mixer net zo lang tot de suiker en de boter smeuïg zijn. Voeg daarna een voor een de eieren toe en voeg de vanille extract toe, meng tot een mooi beslag. Voeg het sinaasappel mengsel toe en roer goed door elkaar. Voeg de bloem toe en mixer tot een egaal cakebeslag.
Spatel er daarna met de hand de krenten of rozijnen en de walnoten erdoor, (maar doe dat niet in de keukenmachine, anders hak je alles tot pulp).

Giet het mengsel in de geprepareerde ( ingevet en met bloem bestoven) cakevorm en zet hem in de oven. De baktijd is ongeveer 1 uur.
Controleer aan het einde van de baktijd met een prikker, prik in het midden van de cake. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

Volgens het tijdschrift blijft deze sinaasappel cake in een luchtdichte trommel een week goed en kan ook prima worden ingevroren. ik spreek niet uit ervaring, de cake was zo op.

Algemeen


persons : 6-8
time : 15 minuten + 60 min in de oven
book : Tijdschrift: Foodies september 2013
print : Afdrukken