Rode wijn jus

Saus / Dressing
  

under-heading

Rode wijn jus

Ingredienten

2 eetlepels olijfolie
½ winterwortel, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
1 prei in dunne plakjes
4 stengels bleekselderij in blokjes
4 teentjes knoflook, geplet
3 laurierblaadjes
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
150 gr pancetta
40 gr tomatenpuree
400 gr gepelde tomaten uit blik
200 ml rode wijn
100 ml port
300 ml runderjus* zie bij opmerking

Bereiding

Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de winterwortel, ui, prei en bleekselderij een paar minuten tot de groenten licht gekleurd zijn.

Voeg tomatenpuree, de tomaten uit blik, knoflook, laurier, tijm, rozemarijn en pancetta toe en bak dit alles al omroerend 5 minuten.

Voeg de rode wijn, port en de runderjus toe en breng tegen de kook aan.
Laat de jus 3 uurtjes zachtjes koken. Passer daarna door een zeef en schenk deze in een schone pan. Is de zeef iets te grof, doe dan de jus alsnog door een passeerdoek.

Breng weer aan de kook, voeg zout en peper naar smaak toe en kook nog eens 5 minuten.

Opmerking:
Ik, lucky women, had van Frank @uitkoken een poosje geleden demi-glace/fond gekregen. Echte fond! Vlees-botten grillen en daarna dagen sudderen met water en smaakmakers. Net zolang laten sudderen tot het stroopachtig is.
Wie doet dat thuis nog? Ik heb deze fond/ demi glace als basis gebruikt. Een goede kwaliteit runderjus/fond is ook te koop maar dat is niet hetzelfde als wat je in jam potjes koopt in de supermarkt, dat is versterkte bouillon ook al staat daar fond op!

Algemeen


persons : 6 personen
time : 3-4 uurtjes
book : Kookboek: De sausbijbel
print : Afdrukken