Pizzadeeg:
550 gr bloem type 00
2 theelepels zout = 10 gr
1 theelepel fijne suiker
7 gr gedroogde gist
330 ml lauwwarm water
60 ml extra vierge olijfolie
Tomatensaus:
1 eetlepel extra vierge olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
375 gr tomatenpassata
2 theelepels gedroogde oregano
2 theelepels tomatenpuree
versgemalen zeezout en zwarte peper
Beleg:
2 bollen mozzarella van 120 gr per stuk, in grove stukken
1 grote handvol verse basilicumblaadjes
olijfolie om te besprenkelen
Deeg:
Doe bloem, suiker, zout en gist in een kom van de keukenmachine. Mix op een lage snelheid en voeg het water en de olijfolie toe.
Meng het deeg zeker 3-5 minuten goed door.
Voer de snelheid op naar middelhoog en laat het nogmaals 3-5 minuten kneden, tot een glad elastisch deeg.
Verdeel het in 4 gelijke stukken en vorm er bollen van.
Korte rijs methode:
Vet een bakblik in met olie en leg de bollen erop.
Dek het bakblik af met een schone doek en zet minimaal 1 uur weg of tot de hoeveelheid verdubbeld is.
Lange rijs methode, deze gebruik ik altijd:
Vet een bakblik in met olie. Leg de deegbollen in het bakblik.
Bestrijk de bovenkant van het deeg ook met een klein beetje olie, zo plakt he deeg niet vast aan de huishoudfolie.
Dek het bakblik af met huishoudfolie en zet het deeg 24 uur in de koelkast.
Tip:
Start de deegbereiding zonder zout. Gist, suiker en zout zijn geen vrienden van elkaar.
Laat het deeg eerst 2-3 minuten goed mengen met water en olijfolie en voeg dan snufje bij snufje zout toe als je keukenmachine draait. Zo krijg je werkelijk prachtig deeg dat goed rijst!.
Laat het deeg eerst 2-3 minuten goed mengen met water en olijfolie en voeg dan snufje bij snufje zout toe als je keukenmachine draait. Zo krijg je werkelijk prachtig deeg dat goed rijst!
Tomatensaus:
Verhit de olie in een kleien steelpan op laag vuur. Bak de knoflook in de olie tot ze zacht is. Roer er dan de passata, oregano en tomatenpuree doorheen. Zet het vuur hoger en laat sudderen tot de saus dik is, ongeveer 5-10 minuten.
Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Beleg:
Druk de deegballen voorzichtig uit op een licht met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 23 cm doorsnede. Zorg ervoor dat de randen iets dikker blijven.
Bestrijk de pizza met de tomatensaus, bestrooi met de stukken mozzarella.
Bakken oven:
Bak de pizza in een voorverwarmde oven van 230 Gr.C ( kan je oven hoger gebruik dan de hoogst stand)
Bestuif een voorverwarmde pizzasteen of bakplaat met griesmeel. Bak de pizza’s een voor een tot de kaas mooi gesmolten is en de bodem mooi goudbruin, 10-12 minuten.
Bakken in de Big Green Egg:
Verwarm je Big Green Egg voor op 230 Gr.C voor indirect bakken met pizzasteen.
Laat je Egg goed door en door warm worden.
Schuif de pizza met behulp van een pizzaschep op de pizzasteen en bak de pizza in zo’n 8-10 minuten. Kijk na 8 minuten even.
Serveren:
Bestrooi de pizza met verse basllicum blaadjes en besprenk de pizza met wat lekker olijfolie
: 4 pers
: Deeg 24 uur/pizza 20 minuten
: Kookboek: De Italiaanse keuken
: Afdrukken