Paddenstoelen stroganoff met basmatirijst

Hoofdgerecht
  

under-heading

Paddenstoelen stroganoff met basmatirijst

Ingredienten

½ grote ui
1 teen knoflook
4 eetl. olijfolie
125 gr shiitake
125 ge champignons
125 gr kastanjechampignons
125 gr portobello’s
50 gr boter
125 ml crème fraîche
2 eetl. witte wijn
½ eetl. paprikapoeder
¼ theel vers geraspte nootmuskaat
3 eetl. gehakte peterselie
½ eetl. zeezout

250 gr basmatirijst
2 kardemompeulen

Bereiding

Pel de ui en snij hem fijn.
Pel de knoflook en hak en fijn.
Verhit de olie in een grote ondiepe pan en bak de ui en koflook tot het zacht is, maar niet bruin.

Verwijder de stelen van de shiitake en de portobello’s .
Snij de champignons en de kastanje champignons in plakjes.
Snij de shiitake in reepjes.
Snij de portobello in vieren en daarna in plakjes.

Laat de boter smelten in de pan en doe de paddenstoelen erbij. Roerbak ze.
Leg daarna de deksel op de pan en stoof de paddenstoelen ongeveer een kwartier.
( Laat het hierbij als je de paddenstoelen een tijd van te voren maakt)

Warm tegen de tijd dat je wilt gaan eten de paddenstoelen met de deksel op de pan op.
Doe tegen de tijd dat ze heet zijn zout, witte wijn paprikapoeder, nootmuskaat en zure room bij.
Ik denk niet dat peper nog nodig is, maar doet dat er vooral bij als je dat wilt.
Laat het intense romige, bleekgele mengsel al roerend nog 5 minuten op laag vuur staan.

Roer er het grootste gedeelte van de peterselie door.
Schep het paddenstoelenmengsel over in een voorverwarmde schaal en strooi er de rest van de peterselie over.

Druk met de zijkant van een mes op de kardemompeulen, zodat ze iets geplet zijn. Doe de peulen tegelijk met de rijst in het water.
Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Doe geen zout bij de rijst omdat de rijke, diepe aroma van de romige paddenstoelen al genoeg is.
De kardemompeulen geven de rijst een muskusachtige geur en dat is alles wat deze rijst – prachtig in zijn eenvoud- nodig heeft.

Opmerking: Het originele recept was voor 8 personen, verdubbel dan de hoeveelheden weer.

Algemeen


persons : 4
time : 40 minuten
book : Kookboek: Feest van Nigella Lawson
print : Afdrukken