Lasagne met pompoen en ricotta

Hoofdgerecht
  

under-heading

Lasagne met pompoen en ricotta

Ingredienten

1,2 kilo fles pompoen, geschild en zaden verwijderd, in stukken van 2 cm
2 eetlepels olijfolie, plus extra voor invetten
¼ theelepel gedroogde chilivlokken
½-1 eetlepel fijngehakte verse salie + 12 blaadjes voor erbij
¼ theelepel vers gemalen nootmuskaat
350 gr ricotta, uitgelekt
1 middelgrote ei
60 gr vers geraspte Parnezaanse kaas + extra voor erbij ( voor erbij heb ik Parmezaanse schilfers gebruikt)
4 grote lasagne vellen
100 gr ongezouten boter
2 eetlepels gehakte walnoten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 Gr.C.
Verdeel de pompoen stukken over de bakplaat, besprenkel met de olie, bestrooi met de chilivlokken, zout en peper en schep alles door elkaar.
Dek af met aluminiumfolie en rooster 35 minuten tot de pompoen heel zacht is. Zet apart om licht af te koelen.

Pureer de pompoen in een keukenmachine tot een gladde puree. Schep in een kom en roer er de gehakte salie en nootmuskaat door.
Maak de keukenmachine schoon en draai de ricotta, het ei, d ehalft van de Parmezaanse kaas en wat zout en peper tot een gladde pasta. Zet apart.

Vet een diepe ovenschaal licht in. Strijk de helft van de pompoen puree over de bodem.Leg er 2 elkaar overlappende lasagne vellen op en strijk er de helft van het ricotta mengsel over. Herhaal met de rest van de pompoen, lasagnevellen en ricotta en bestrooi met de rest van de kaas.
Dek af met folie en bak 45 minuten.
Verwijder de folie en bak nog 15 minuten tot de lasagne goudbruin en gaar is.

Verwarm ondertussen al roerend de boter, hele salieblaadjes en stukjes walnootstukjes 1-2 minuten in een koekenpan tot de salie knapperig wordt. Neem van het vuur.
Besprenkel de lasagne met de salie-walnootboter, bestrooi en extra Parmezaanse kaas en serveer direct.

Opmerking, het originele recept zegt dat deze hoeveelheid voor 6 personen is. Wij zijn echt niet van die grote eters, maar voor ons was dit te weining. Daarom heb er 4 personen van gemaakt.

Algemeen


persons : 4 personen
time : 95 minuten
book : Tijdschrift Delicious december 2008
print : Afdrukken