Kreeftensaus

Saus / Dressing
  

under-heading

Kreeftensaus

Ingredienten

flinke klont boter of olie
schalen van kreeft of langoustines ( of bij gebrek hieraan garnalenschalen)*
½ stengel bleekselderij
1 kleine winterwortel
1 sjalot
1 teentje knoflook
1 eetlepel tomaten puree
1 pot kreeftenfond
75 ml witte wijn
50 ml whisky
kruidentuiltje, die van mij bestond uit: 2 blaadjes salie, 2 takjes tijm, 2 kleine takjes krulpeterselie 1 takje oregano
wat maïzena aangemaakt met wat water
1-2 eetlepel slagroom of kookroom
½ - 1 eetlepel kreeftenpasta
zout
versgemalen zwarte peper en of een snufje cayennepeper
*Bij gebrek aan kreeftenschalen heb ik 25 gr Hollandse garnalen toegevoegd, was en noodgreep maar beter iets dan niets toevoegen.

Bereiding

Verhit de boter en smoor daarin de bleekslederij, winterwortel, sjalot en knoflook. (Niet wokken maar smoren)
Voeg de schalen van de kreeft en de tomatenpuree toe en laat deze een beetje bruin worden.
Voeg de whisky toe en flambeer deze (zet de afzuigkap uit), voeg daarna de witte wijn en de kreeftenfond toe.
Voeg het kruidenbuiltje toe en laat de saus op een heel zacht vuurtje 20 minuten sudderen.
Schenk de saus door een zeef, verwarm de saus opnieuw.
Voeg de kreeftenpasta toe en roer tot deze is opgelost. Voeg de room toe.
Proef de saus en breng de saus verder op smaak met zout, peper en cayennepeper.
Bind de saus voorzichtig een beetje met de aangemaakte maïzena tot gewenste dikte is verkregen.

Tip:
Als je het heel klassiek wil doen bind je de saus met een roux ipv maizena

Algemeen


persons : 4 pers
time : 30 minuten
book : Eigen recept
print : Afdrukken