Kippenlevermousse

Voorgerecht
  

under-heading

Kippenlevermousse

Ingredienten

450 gr kippenlevers
175 gr boter, in blokjes
1 kleine ui
1 teentje knoflook
½ theelepel gedroogde tijm
2-3 eetlepels cognac
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Snijd de kippenlevers bij, verwijder indien aanwezig groene plekjes, zenen en vet.

Smelt 2 eetlepels boter in een pan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de ui toe en bak hem in 5-7 minuten zacht en goudbruin.
Voeg dan de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee.
Zet het vuur hoger en voeg de kippenlevers, tijm en wat zout en peper toe.
Baak al roerend 3-5 minuten tot de kippenlevers kleuren ( ze moeten van binnen nog rose blijven maar mogen niet rauw zijn.
Voeg de cognac toe en laat 1 minuut sudderen.

Doe de kippenlevers inclusief het bakvet in een keukenmachine en pureer 1 minuut tot een glad mengsel. Schraap de zijkant van de machine 1 keer schoon. Laat de machine draaien terwijl je het restant boter blokje voor blokje toevoegt*

Druk de mousse met een houten lepel of rubberen spatel door een fijne zeef.

Bekleed een vorm met plastic folie en strijk de folie zo glad mogelijk. Schep de mousse in de vorm. Laat afkoelen, dek de vorm af en zet in de koelkast tot de mousse stevig is.
Ik heb de mousse in 1 persoons bakjes gedaan.

Je kunt de mousse 3 tot 4 dagen van te voren maken en in de koekast bewaren.

*
Opmerking
Ik heb de boter zachtjes verwarmd zodat hij gesmolten was. Daarna in een dun straaltje, net als dat je mayonaise maakt toegevoegd aan een draaiende levermassa in de keukenmachine.

Algemeen


persons : nvt
time : 20 minuten + koelen
book : Kookboek: De Franse Keuken
print : Afdrukken