750 gr verse zalm met vel
85 gr suiker
120 gr zeezout
8 eetlepels verse dille, fijngehakt
1 eetlepel witte peper, grof gemalen
Meng zout, suiker, peper en dille in een schaal waarin de zalmfilet precies past.
Leg de zalmfilet met de huid naar boven en dek af me huishoudfolie.
Leg op de zalm een snijplank die past en verzwaar de plank met blikken groenten of iets anders zwaars.
Plaats in de koelkast en laat 24-48 uur marineren.
Spoel de zalm goed onder koud stromend water.
Trancheer de zalm in mooie dunne plakjes zonder al te dicht op de huid te snijden. Vindt je dit moeilijk, verwijder dan de huid in zijn geheel en snijd daarna de zalm in dunne plakjes.
Gravad lax is heerlijk
- Als lunch of voorgerecht met wat brood en of verwerkt in een salade.
- Als amuse op een lepel.
Serveeretip:
Heerlijk met dressing
: 6-8
: 10 minuten + 12-24 uur marineren
: Internet Zweeds cultuur
: Afdrukken