Gevulde tomaten met rijst

Bijgerecht
  

under-heading

Gevulde tomaten met rijst

Ingredienten

75 gr rijst, liefst langkorrelig
75 gr zwarte olijven, zonder pit fijngesneden
1½ eetl. olijfolie, smaakvolle olijfolie bv Bertolli Riserva
4 grote tomaten, gehalveerd
2 eetl. verse peterselie, fijngesneden
zout & peper

Bereiding

Breng in een pan water met zout aan de kook.
Voeg de rijst toe en breng het weer aan de kook, roer een keer om en kook de rijst in 10-15 minuten gaar.
Giet de rijst af en spoel deze onder koud water af.
Laat de rijst even uitlekken.
Bekleed een grote ondiepe schaal met keukenpapier en laat de rijst er ongeveer 1 uur op drogen.

Meng rijst, olijven en olijfolie in een kom en breng het mengsel royaal op smaak met peper.
Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem minstens 8 uur ( of een hele nacht) op kamertemperatuur staan.

Snij aan de bovenkant van de tomaten het kapje af.
Schep de zaden er met een theelepel voorzichtig uit en gooi ze weg.
Zorg ervoor dat de wand heel blijft.
Schep het vruchtvlees eruit, snij het fijn en voeg deze toe aan het rijst-olijfoliemengsel.
Bestrooi de binnenkant van de tomaten met zout en laat ze vervolgens omgekeerd 1 uur uitlekken op keukenpapier.

Dep de binnenkant droog en verdeel het rijstmengsel erover.
Bestrooi met peterselie en serveer.

Variatie:
Deze vulling smaak ook lekker in rode en gele paprika's
Halveer de paprika's en verwijder de zaden.
Blancheer de paprika's 5 minuten in kokend water met een beetje zout.
Giet ze af, laat ze uitlekken.
Pel 4 normale tomaten en verwijder het zaad.
Voeg het fijngesneden vruchtvlees toe aan het rijst-olijfmengsel.
Schep het rijstmengsel op de paprikahelften.

Algemeen


persons : 4
time : lang
book : Kookboek: de allerlekkerste Tapas
print : Afdrukken