Filotaart met gerookte zalm en prei

Hoofdgerecht
  

under-heading

Filotaart met gerookte zalm en prei

Ingredienten

4 preien, alleen het witte deel ( ca 350 gr)
350 gr ricotta
250 gr geraspte gruyère kaas
½ bosje platte peterselie, fijngehakt
2 eetl. dille, fijngehakt
2 eetl. kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
1 pak filodeeg = 10 vellen, ontdooid
100 gr boter, gesmolten en afgekoeld
200 gr gerookte zalm, in plakjes
1 eetl.(eventueel zwarte) sesamzaad om te bestrooien

Bereiding

Stoom in een stoommandje ( of kook) de prei 8-10 minuten, tot deze net gaar is.
Neem uit de pan en laat afkoelen.
Meng in een grote kom de ricotta en de gruyère met de kruiden en de kappertjes.
Zet apart.

Leg de filodeeg op elkaar en snijd ze vervolgens doormidden, zodat je 20 lange helften hebt.
Stapel ze los op elkaar en dek ze af met een vochtige theedoek ( zo drogen ze niet uit).

Bekleed het bakblik met bakpapier.
Meng prei en ricotta door elkaar.
Verdeel het prei-ricotta mengsel in 3 porties.

Bestrijk 5 vellen filodeeg dun met boter en stapel ze op elkaar.
Beleg het bovenste vel met 1/3 van het preimengsel.

Beboter nog eens 5 vellen en leg deze boven op het preimengsel.
Leg hier weer een laagje prei mengsel op.
Leg hierop de helft van de zalm.

Beboter nog eens 5 vellen filodeeg en leg deze boven op prei-zalm
Herhaal voorgaande.

Maak nu het laatste stapeltje filodeeg en dek hiermee de prei met zalm af.
Bestrijk de bovenkant met boter en besprenkel met wat sesamzaad.

Zet de taart 15 minuten in de koelkast tot de boter weer hard is geworden *.

Verwarm de oven voor op 180 Gr.C.
Bak de taart 40 minuten tot het deeg knapperig en goudbruin is.
Laat 10 minuten rusten, snijd in brede stukken en serveer met citroen en een salade

*Of zet de taart afgedekt in de koelkast tot de volgende dag.


Tip: Dit taartje is perfect voor etentjes omdat het een dag eerder voorbereid kan worden en op de dag zelf zo in de oven kan.
Lekker als hoofdgerecht met een venkelsalade en zoete aardappel puree.

Algemeen


persons : 6
time : 90 minuten
book : Tijdschrift: Delicious 09-2008
print : Afdrukken