Gegrilde kreeft van de Big Green Egg

Voorgerecht / Big Green Egg / BBQ / Tapas
  

under-heading

Gegrilde kreeft van de Big Green Egg

Ingredienten

2 kreeften van 400-600 g, bij voorkeur levende exemplaren*
zonnebloemolie om te bestrijken

Citroen mayonaise
2 eidooiers
geraspte schil en sap van 1 citroen
2 theelepels fijne mosterd
1 theelepel worcestersaus
peper en zeezout
200 ml zonnebloemolie
* De Oosterscheldekreeft welke verkrijgbaar van eind maart tot half juli is zeer geliefd echter behoorlijk aan de prijs. Ik heb voor dit gerecht verse Canadese kreeften gebruikt.

Bereiding

Maak de mayonaise eventueel een paar uur van tevoren. Doe alle ingrediënten voor de mayonaise, behalve de olie, in een keukenmachine met garde. Zet de machine aan en schenk er langzaam zoveel olie bij tot de juiste consistentie is ontstaan. Breng de mayonaise eventueel nog op smaak met extra peper en zeezout. Schep de saus in een schone pot, draai de deksel erop en bewaar in de koelkast.

Breng je Big Green Egg ( of andere kamado), met het gietijzeren grillrooster, naar een temperatuur van 220 °C.
Zet een pan water met een snuf zout op het vuur en breng het water aan de kook (dit kan je binnen op je gaspit doen of ook op je kamado)
Voeg de kreeften toe aan het kokende water, duw eerst de kop in het hete water en daarna de rest van het lijf. Om het nog humaner te maken kan je de kreeften ook 1 uurtje van tevoren in de diepvries leggen.
Kook de kreeften 1 minuut, haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
Halveer intussen de kreeften. Zet hiervoor een stevig koksmes met de punt net achter de kop van de kreeft en klief, in de lengte, in één beweging door de kop. Snijd vervolgens de hele kreeft in de lengte doormidden. Haal de ingewanden eruit door de helften onder de kraan af te spoelen.
Dep het vlees droog en bestrijk het lichtjes met een beetje zonnebloemolie. Bestrooi met zout. Vergeet niet om de elastiekjes van de schaar te verwijderen.
Leg de gehalveerde kreeften op de vleeskant op het rooster van de kamado en gril ongeveer 2 minuten. Draai ze een kwartslag en gril opnieuw 2 minuten. Keer de halve kreeften en gril ze op het pantser nog 5 minuten. Sluit de deksel na iedere handeling. Het vlees in de staart mag iets glazig blijven.
Neem de kreeft van het rooster en breek met een vleeshamertje of een stevig koksmes voorzichtig de scharen open. Breng op smaak met peper en zeezout en serveer met de limoenmayonaise.

Opmerking,
-In het originele recept worden de kreeften niet voorgekookt. Ik heb moeite om een mes in een levende kreeft te zetten vandaar dat ik ze eerst 1 minuut dompel in kokend water.
- Ondanks dat ik dezelfde maat kreeft gekocht had was er toch wel degelijk verschil in grote. Kijk zelf goed, de kleine kreeft was bij ons iets te gaar geworden.
- De volgend ekeer ga ik de kreeft met wat boter bestrijken als we ze hebben omgekeerd, ik denk dat ik dat persoonlijk lekker vindt.

Algemeen


persons : 4 pers
time : 25 minuten
book : Kookboek: Hete Kolen van Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas en een beetje van mijzelf
print : Afdrukken