1 kilo rijpe trostomaten
1 eetlepel olijfolie
1 ui fijngesnipperd
½ rode peper fijngesneden
1 liter kipper of groenten bouillon
enkele takjes verse tijm
verse oregano
schepje suiker
1 eiwit
10 blaadjes verse basilicum
1 lente-uitje in ringetjes
Verwijder de kroontjes uit de tomaten, houd 1 tomaat achter.
Snij de rest in stukken, vang het sap op.
Verhit olie in een flinke pan, fruit uisnippers tot ze doorzichtig en zacht zijn, laat niet bruinen. Voeg rode peper en tomatenpuree toe, laat meebakken.
Doe de tomatenstukjes erbij, laat al roerend slinken. Schenk hete bouillon erbij, voeg tijm en oregano blaadjes en de helft van de basilicum toe. Kook tot de tomaatstukjes uit elkaar vallen.
Giet de soep door een zeef in een andere pan, druk de restanten goed uit.
Roer eiwit los, voeg deze toe aan de soep, het zal de vaste delen binden. Laat aan de kook komen.
Leg een natte dunne neteldoek in een zeef en schenk de bouillon erdoorheen. Proef en breng op smaak met suiker, peper en zout, houd teen de kook aan.
Ontvel de achtergehouden tomaat, vooraf inkruisen en even onderdompelen in kokend water. Verwijder de zaadlijsten, snij vruchtvlees in minuscule blokjes.
Rol de basilicum blaadjes tot een sigaar, snijd in ragfijne reepjes.
Meng de basilicum, de tomaten en de lente-uitjes door elkaar en verdeel over de borden.
Schenk de heldere tomatenbouillon erover heen.
Serveertip: Lekker met speltbrood of broodstengels
Foto:
Zoals je op de foto kunt zien zijn we helaas de fijngesneden basilicum vergeten.
Opmerking:
Een heerlijke heldere tomatensoep zoals een tomatensoep moet smaken: puur!
: 4
: 45 minuten + doorlooptijd
: Diner bij Petra
: Afdrukken