Griekse limabonen

Hoofdgerecht / Bijgerecht
  

under-heading

Griekse limabonen

Ingredienten

100 gr grote gedroogde limabonen ( boterbonen)
2,5 eeltlepel extra vergine olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
2,5 wortel, in stukjes
2 tenen knoflook , gekneusd
100 ml witte wijn
100 gr tomaten uit blik
1 laurierblad
5 takjes tijm, blaadjes geplukt

Bereiding

Week de bonen 1 nacht in water zonder zout. Giet ze af en kook ze gaar in water zonder zout. ( Bij mij was de kooktijd ongeveer 1 uur).
Laat ze helemaal afkoelen in het kookvocht.

Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op matig vuur en fruit de ui, wortel en knoflook tot ze zacht zijn. Schenk de witte wijn erbij en laat zachtjes tot de helft inkoken.

Giet de bonen af en voeg doe toe aan de groenten. Voeg de tomaten en het laurierblad toe en laat 20 minuten pruttelen.
Zet weg tot gebruik in de koelkast of serveer meteen.

Serveertip, zo hoort het:
Besmeer sneetjes witbrood met boter. Leg 2 eetlepels van het bonenmengsel hierop. Bestrooi met geraspte harde kaas van geit of schaap ( of te vervangen door Parmezaan). Leg er een 2e snee bovenop en bak ze goudbruin in een tosti-ijzer. Dan krijg je Griekse tosti's oftewel Gigantes Jaffles

Serveertip, zo hebben wij het gedaan:
Gegeten met een vleesspies met Griekse kruiden van de BBQ.
Aan de groenten had ik nog wat bleekselderij stukjes toegevoegd, zo had ik het ook gegeten bij vrienden van ons en dat vonden we erg lekker!

Algemeen


persons : 4 personen
time : lang ivm weken vd bonen
book : Kookboek: Greek uit de keuken van George Calombaris
print : Afdrukken