Gerookte knoflook

Tips
  

under-heading

Gerookte knoflook

Ingredienten

gerookte knoflook

Bereiding

Mijn gerookte knoflook
Mijn gerookte knoflook heb ik in Frankrijk gekocht, om precies te zijn in Auchan bij Boulongne sur mer. Gerookte knoflook is een typisch streek product uit Noord Frankrijk.
In Nederland spaarzaam verkrijgbaar al zag ik het nu wel liggen bij de Hanos en op de groenten afdeling bij de Makro.
Helaas heeft niet iedereen daar een toegangspasje van. Dus kom op groenten winkels in Nederland…hier ligt jullie kans !!

Omdat gerookte knoflook niet zo bekend is in Nederland kan ik er in mijn kookboeken niets over vinden, zelf niet in mijn Franse kookboeken, dus dan toch maar het internet op. De info die hieronder staat heb ik van internet. Ik moest me er toch in verdiepen omdat ik een streng gerookte knoflook had gekocht en niet wist precies wist hoe het e.e.a. in elkaar stak. Dus nu toch heel veel wijzer geworden van mijn vakantie souvenir !!

Wie herkent het niet, je wilt je knoflook pakken en hij is verdroogt of uitgeschoten, dus onbruikbaar.
Daar hebben de Fransozen iets op gevonden, net zoals wij paling roken om de houdbaarheid te verhogen, roken de Fransen hun knoflook.
Het zijn de gewone normale stengen, of samen gebonden bollen knoflook, u kent ze wel, ze zijn wit van kleur, door het rookproces krijgen ze deze mooie bruine kleur.
Vooral in het noorden van Frankrijk zijn deze gerookte knoflook strengen volop verkrijgbaar.
Ze zeggen dat gerookte knoflook stengen een jaar houdbaar zijn, maar die van mij heeft het jaar niet gehaald. Ik moet er eerlijkheidshalve wel bijzeggen dat ik hem buiten onder het afdak heb gehangen want van de gerookte lucht werd niet iedereen blij :-)

Voordelen van gerookte knoflook?
Koudgerookte knoflook wordt gezegd dat ze 1 jaar houdbaar zijn na de oogst.
Koudgerookte knoflook heeft een lichte rook aroma. De bollen zijn mooi hard en makkelijk te pellen.
Koudgerookte knoflook heeft geen bittere nasmaak
Koudgerookte knoflook is laag in calorieën envet-vrij
Koudgerookte knoflook is ideaal voor vegetariërs
Koudgerookte knoflook heeft een rijkere knoflooksmaak dan de normaal verkrijgbare knoflook uit supermarkten en groentewinkels.
Bij koud gerookte knoflook zijn de bollen knoflook niet gegaard, je kunt ze dus gebruiken zoals je gewend bent met gewone knoflook bollen
Koud gerookte knofllok heeft een subtiele rookaroma, deze komt goed tot zijn recht in in soepen, sauzen, kruidenboter, salades, dressings, en ovengerechten


Het rookproces?
De strengen knoflook worden aan haken gehangen in de rookruimte.
Gedurende tien dagen worden de strengen knoflook gerookt boven een mild vuur.
Zoals altijd bij het roken van producten is de temperatuur heel belangrijk, deze dient zo constant mogelijk te worden
I.p.v rook hout of rookmot zoals bij vis wordt gebruikt wordt de knoflook gerookt door middel van een brandstof van plaatselijk gewonnen turf, vermengt met biologisch geteeld graan en zuiver hardhoutzaagsel.

Algemeen


persons : nvt
time : nvt
book : diverse internet bronnen
print : Afdrukken