: 4
: 25 minuten
: Kookboek: 12 maanden lekker eten
2 eendenborstfilets รก 300 gr
gemalen piment
3 stevig appels ( elstar, Braeburn)
3 eetl. sherry of appelazijn
3 eetl. appelstroop
1 theel. verse oregano
wat fijngehakte peterselie
Snijd de vetlaag van de eendenborstfilets met een scherp mes tot op het vlees kruislings in.
Wrijf het vlees in met wat zout, peper en piment.
Verwarm een hapjespan ( zonder boter of olie) en leg de filets op de vetkant in de pan.
Bak de vetkant op matig vuur in ca 8 minuten knapperig bruin.
Keer de eendenborstfilets en bak de vleeskant in ca 4 minuten mooi bruin.
Schil ondertussen de appels, halveer ze, verwijder het klokhuis en snijd de appelhelften in partjes.
Leg de eendenborstfilets op een plank, dek ze af met aluminiumfolie en laat ze ca. 5 minuten rusten.
Giet het vet op 2 eetlepels na uit de pan. Schep de appeltjes door het bakvet. Voeg de azijn, appelstroop en oregano toe en breng aan de kook.
Leg de deksel op de pan en laat de appelpartjes in ca 4 minuten beetgaar worden.
Snijd ondertussen de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg de plakjes dakpansgewijs op 4 warme borden.
Breng de appeltjes op smaak met zout en peper.
schep de appeltjes naast het vlees en garneer met fijngehakte peterselie
Serveertip: lekker met knolselderijpuree en spruitjes
Opmerking: In het originele recept werd het gerecht afgegarneerd met in dunne ringen gesneden bosui ipv peterselie.