Kreeft met gesmolten boter

Voorgerecht / Hoofdgerecht
  

under-heading

Kreeft met gesmolten boter

Ingredienten

2 kreeften van ca. 600 g
voor de tomaten:
8 romatomaten
1 el olijfolie
1 teentje knoflook, in schijfjes gesneden
2 takjes tijm, blaadjes geplukt
1 laurierblaadje, in stukjes gesneden
1 mespunt suiker
voor de afwerking:
150 g boter
8 blaadjes basilicum
vers gemalen zwarte peper
fleur de sel

Bereiding

Maak de gekonfijte tomaten:
Verwarm de oven voor op 90 °C. Breng water aan de kook. Kerf een kruisje in de onderkant van de tomaten. Blancheer ze 10 seconden in het kokende water.

Koel ze 1 minuut af in ijswater en ontvel. Snijd ze in vier en haal het hartje en de pitjes eruit. Verdeel de partjes over een bakplaat, besprenkel met olijfolie en voeg de aromaten (knoflook, tijm en laurier) toe met peper, zout en suiker.

Droog ze 2 à 3 uur in de voorverwarmde oven met de ovendeur op een kier.

Kook de kreeft:
Doe water in een ruime pot en breng aan de kook. Dompel de kreeften 30 seconden onder in het water.

Leg ze op de buik en snijd ze in de lengte middendoor van borst naar kop. Haal de poten van de kreeft en leg apart. Verwijder de maagzak en het darmkanaal voorzichtig met een lepel.

Neem de poten er weer bij. Breek de schalen van de scharen met de ommezijde van de snijkant van een zwaar mes. Hak de scharen in twee stukken. Leg de gehalveerde kreeften op hun schaal in een beboterde schotel naast elkaar.

Werk af:
Leg de schalen en scharen in de ovenschotel waar ze precies in passen. Leg enkele gekonfijte tomaatjes op de kreeft. Snijd de basilicumblaadjes fijn en strooi deze er ook overheen.

Verdeel de boterblokjes over de kreeft. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Plaats het geheel 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 Gr.C. Arroseer om de 2 minuten met de gesmolten boter.
( Bij ons was de kreeft na 10 minuten nog niet gaar, twee minuten extra was voldoende)

Serveer de kreeft op een warm bord. Ik ben wat boter uit de bakschaal erbij geserveerd.

Algemeen


persons : 2-4 personen
time : kreeft 20 minuten + tomaten 2 uur + koelen
book : Klik hier voor het originele recept
print : Afdrukken