Iberico varkenswangen gestoofd in tomatensaus

Hoofdgerecht / Big Green Egg
  

under-heading

Iberico varkenswangen gestoofd in tomatensaus

Ingredienten

12 varkenswangen
2 uien
3 teentjes verse knoflook
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
6 tomaten
2 el olijfolie
500 ml gevogeltebouillon
2 el geraspte mozzarella
2 el geraspte Parmezaanse kaas
12 basilicumblaadjes

Bereiding

Bestrooi de varkenswangen met peper en zout. Strooi een half handje appel Wood Chips en een half handje kersen Wood Chips op de gloeiende houtskool en plaats de convEGGtor. Leg de Stainless Steel Grid in de EGG en leg hier de varkenswangen op. Sluit de deksel van de EGG en laat de wangen ca. 20 minuten roken; door het plaatsen van de convEGGtor zal de temperatuur in de EGG dalen tot ongeveer 110 °C, houd de EGG tijdens het roken op deze temperatuur.
Pel en snipper intussen de uien en de knoflook. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Snijd de tomaten in grove stukken.
Haal de varkenswangen uit de EGG en leg ze apart. Verwijder het rooster en de convEGGtor en leg het rooster terug. Plaats de Cast Iron Skillet op het rooster en breng de temperatuur naar 200 °C; terwijl de temperatuur stijgt warmt de skillet alvast op.
Voeg de olijfolie, de ui, de knoflook, de tijm en de rozemarijn aan de skillet toe en bak totdat de ui glazig is. Roer af en toe door en sluit na elke handeling de deksel van de EGG. Roer de tomaten door het uimengsel en blus af met de gevogeltebouillon. Breng de saus aan de kook.
Voeg de varkenswangen aan de saus toe en haal de skillet uit de EGG. Verwijder het rooster, plaats de convEGGtor en leg het rooster terug. Zet de skillet weer op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Laat de varkenswangen 3-4 uur in de saus stoven totdat deze zacht zijn; door het plaatsen van de convEGGtor zal de temperatuur in de EGG dalen tot ongeveer 140 °C, houd de EGG tijdens het stoven op deze temperatuur. Keer de wangen tijdens het stoven af en toe om en sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
Meng als de varkenswangen zacht zijn de geraspte mozzarella met de Parmezaanse kaas. Strooi op elke wang wat van het kaasmengsel. Sluit de deksel van de EGG en laat tenslotte nog 10-15 minuten garen totdat de kaas is gesmolten.
Haal de skillet uit de Big Green Egg en leg op elke varkenswang een basilicumblaadje. Zet de skillet op een vuurvaste ondergrond op tafel.

Persoonlijke noot: We hebben dit gerecht bij vrienden gegeten. Heerlijke Iberico varkenswangen met een mooie rook touch in een super super lekkere saus. Zelf zou ik een deksel op de skillet leggen tijdens het sudderen. Persoonlijk denk ik dat de wangetjes dan echt botermals worden. Botermalse wangen vallen uit elkaar als je ze uit de pak haalt.
Aan het einde zou ik de wangen uit de pan halen en warm houden, dan zonder deksel de saus verder inkoken. Ik denk dat dezelfde bereidingstijd voldoende is. maar nogmaals, dat is mijn mening. We hebben er van genoten!

Algemeen


persons : 4 personen
time : 285 minuten
book : Diner bij Joop en Ans
print : Afdrukken