Pizzadeeg fluweelzacht

Hoofdgerecht / Big Green Egg / BBQ
  

under-heading

Pizzadeeg fluweelzacht

Ingredienten

550 gr bloem type 00
2 theelepels zout = 10 gr
1 theelepel fijne suiker
7 gr gedroogde gist
330 ml lauw warm water
60 ml extra vierge olijfolie

Bereiding

Doe bloem, suiker, zout en gist in een kom van de keukenmachine. Mix op een lage snelheid en voeg het water en de olijfolie toe.

Meng het deeg zeker 3-5 minuten goed door.
Voer de snelheid op naar middelhoog en laat het nogmaals 3-5 minuten kneden, tot een glad elastisch deeg.
Verdeel het in 4 gelijke stukken en vorm er bollen van.

Korte rijs methode:
Vet een bakblik in met olie en leg de bollen erop.
Dek het bakblik af met een schone doek en zet minimaal 1 uur weg of tot de hoeveelheid verdubbeld is.

Lange rijs methode, deze gebruik ik altijd:
Vet een bakblik in met olie. Leg de deegbollen in het bakblik.
Bestrijk de bovenkant van het deeg ook met een klein beetje olie, zo plakt he deeg niet vast aan de huishoudfolie.
Dek het bakblik af met huishoudfolie en zet het deeg 24 uur in de koelkast.

Tip:
Start de deegbereiding zonder zout. Gist, suiker en zout zijn geen vrienden van elkaar.
Laat het deeg eerst 2-3 minuten goed mengen met water en olijfolie en voeg dan snufje bij snufje zout toe als je keukenmachine draait. Zo krijg je werkelijk prachtig deeg dat goed rijst!

Algemeen


persons : 4 stuks
time : 2 uur of 24 uur
book : Kookboek: Echt Italiaans
print : Afdrukken