Spelt broodjes

Lunch / Brood
  

under-heading

Spelt broodjes

Ingredienten

500 gr speltbrood bloem ( ik heb Sourby gebruikt)
290 ml water ( 27-28 Gr.C)
15 gr boter of margarine
8 gr zout
4 gr droge gist

Bereiding

Meng alle bovenstaande ingrediënten maar zorg ervoor dat zout en droge gist niet in direct contact met elkaar komen als je start met mengen.

Kneed alles grondig met de hand door tot een veerkrachtig deeg in 10-20 minuten en 5-10 minuten bij automatisch kneden.
Voeg wat bloem toe om kleven te voorkomen en voeg water toe als het deeg te droog aanvoelt.

Doe het deeg oven in een licht met olie bestreken schaal, dek af met huishoudfolie en zet voor 18-24 uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast, duw het deeg plat en bol het op. Dek af en laat 15 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en bol deze op. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met huishoudfolie en laat ze 60 minuten na rijzen.

Verhit je oven naar 220 Gr.C .
Bestrijk de broodjes met water en bak de broodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Kijk even een paar minuten van tevoren, iedere oven is anders.

Haal de broodjes uit de oven, leg ze op een rooster en laat ze afkoelen.

Opmerking:
Veel minder werk en je behaalt een super resultaat als je het deeg gewoon een dag van tevoren maakt en in de koelkast laat rijzen zoals hierboven beschreven.
De rijs tijd maakt dan niet zo heel veel meer uit, zo ergens tussen de 18 en 24 uur, makkelijk toch!
Het originele recept zegt:
Kneden 10-20 met de hand of 5 tot 10 minuten machinaal.
Afdekken en 20 minuten laten rijzen.
Platduwen en toe vouwen.
Opnieuw 15 minuten laten rijzen.
In bakvorm leggen en 60-70 minuten laten rijzen.
Afbakken 30-35 minuten ( voor een heel brood).


Algemeen


persons : 8 broodjes
time : Zie bij bereiding de opmerking
book : Eigen recept
print : Afdrukken