Geroosterde wortelen met chamoy

Bijgerecht
  

under-heading

Geroosterde wortelen met chamoy

Ingredienten

1 kilo wortelen, geschrapt en in schuine stukken van 8x1 cm gesneden
3 eetlepels olijfolie + 1,5 eetlepel voor erbij
1,5 eetlepel ahornsiroop
¼ theelepel zout
versgemalen zwarte peper
10 gr muntblaadjes
5 gr dille, grof gehakt
8 gedroogde abrikozen ( 70 gr) in dunne plakken gesneden
30 gr geroosterde gezouten amandelen, grof gehakt

Chamoy:
40 gr gedroogde abrikozen
1 theelepel ahornsiroop
2 theelepels sumak
45 ml limoensap + 2 theelepels voor erbij
1,5 eetlepel aleppo-chilivlokken ( ¾ theelepel gewone chilivlokken)
1 kleine teen knoflook
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

Verhit de oven tot 240 Gr.C.

Meng in een grote kom de wortels met de olie, ahornsiroop, zout en een flinke draai versgemalen peper. Spreid ze zo royaal mogelijk uit over 2 grote bakplaten van 40x30 cm.
Rooster ze 18 minuten in de oven tot de wortels mooi goudbruin zijn en nog stevig zijn. Schep de wortels halverwege om.

Mix terwijl de wortels worden geroosterd alle ingrediënten voor de chamoy in een specerijenmolen of in de kleine kom van een keukenmachine tot een gladde puree.

Schep de wortels zodra ze gaar zijn met de chamoy in een grote schaal, meng alles goed en zet deze 20 minuten opzij zodat de smaken zich kunnen mengen.

Meng de wortel met de kruiden en de plakken abrikoos en schik alles op een bord of serveerschaal. Maak het gerecht af met de gehakte amandelen en het overgebleven limoensap.

Opmerking;
-Ik heb de kruiden gehalveerd, voor ons was dat genoeg dille en munt.
-Ik heb de kruiden er ook niet doorheen gedaan zoals je op de foto kunt zien, zo kon je zelf bepalen hoeveel je erdoor wilde doen.
-Voor mijn oven mag de temperatuur 10 graden lager.
-De rauwe knoflook in de Chamoy is niet mijn smaak ( daar krijg ik altijd last van) De volgende keer de knoflook even blancheren.

Algemeen


persons : 4 pers
time : 50 minuten
book : Kookboek Flavour, Yotam Ottolenghi
print : Afdrukken