Zoete en rokerige BBQ saus

Saus / Dressing
  

under-heading

Zoete en rokerige BBQ saus

Ingredienten

6 eetlepels donker bruine basterdsuiker ( 55 gr)*
1/2 cup appel azijn (125ml)
1/4 cup stroop (75 gr)*
1/4 cup honing (75 gr)*
1/4 cup Worcstershire sauce (60 gr)*
3 eetlepels bruine rum
2 eetlepels gele mosterd (30 gr)*(Amerikaanse mosterd)
1 eetlepel chili poeder (4 gr)* (van echte pepers, dus niet een mengsel!!)
2 theelepels vers gemalen zwarte peper (5 gr)*
2 theelepels knoflook poeder (4gr)*
1 theelepel gemalen piment (toko)
1/4 theelepel gemalen kruidnagelen
4 cups ketchup ( 1 liter)
zeezout
vers gemalen zwarte peper

Bereiding

Doe alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een pan met een dikke bodem en breng tegen de kook aan.
Laat een minuut of 5 zachtjes pruttelen, roer goed zpadat alles mooi oplost.
Voeg de ketchup toe en breng weer aan de kook, blijf goed roeren want de ketchup spettert behoorlijk als je niet uitkijkt.

Voeg zout en peper naar smaak toe, dat heb ik niet gedaan ik vond hem al pittig genoeg.

Zet het vuur iets lager en laat de saus een half uurtje door pruttelen, roer af en toe door, de saus is nu donker en dik.

Je kunt de saus meteen gebruiken, je kunt hem ook in gesteriliseerde hak potten doen.

Stereliseerd de potten en deksels en zet ze op een schone theedoek. Vul tot de rand met de saus en zet ze 5 minuten op z’n kop weg Keer de potten weer om en laat ze rustig afkoelen
Ze blijven nu minimaal een half jaar goed buiten de koelkast.

Aangebroken potten blijven maanden goed in de koelkast.
Als je de saus direct gebruikt kan hij vrij scherp en kruidig smaken, laat je de saus een minimaal een week of twee rijpen dan zal hij veel milder zijn.

Tip:
* Handig als je een setje Engelse maat cups en lepels aanschaft, dan heb je altijd de zelfde maat verhouding als je deze saus maakt. Voor diegene die deze maatlepels niet hebben heb ik alles zo nauwkeurig mogelijk geprobeerd af te wegen.

Algemeen


persons : nvt
time : 20 minuten + afkoelen
book : NOSKOS bbq-nl
print : Afdrukken