Gerookte zalmreepjes

Voorgerecht
  

under-heading

Gerookte zalmreepjes

Ingredienten

4 zalmfilets staarteinden
70 gr grof zeezout
20 gr suiker
plantaardige olie

Cherry of Apple Wood chips om te roken

Bereiding

Leg de zalm op een snijplank en snijd deze in dunne plakken tot op de huid(dus niet door de huid heen).
Leg de zalm op de huid in een schaal en bestrooi royaal met grof zeezout en suiker. Zorg ervoor dat er ook wat zout en suiker tussen de zalmplakjes komt. Laat minimaal 1 uur en maximaal 4 uur in de koelkast intrekken.

Haal de zalm uit de koelkast en spoel al het suiker en zout van de zalm, droog de zalm af met keukenpapier. Laat de zalm even goed nadrogen in de koelkast, minimaal 2 uurtjes. Dit is belangrijk, dan 'plakt' de rooksmaak goed op de zalm.

Week een handje Cherry wood chips 30 minuten in water.

Steek de Big Green Egg aan 3 hotspots en laat de deksel 8-10 minuten open staan. Hierdoor komt de temperatuur straks rond de 68Gr.C uit, de ideale temperatuur om warm te roken.

Vet het standaard rooster ( stainless Steel Grid) met behulp van keukenpapier met wat plantaardige olie in.

Strooi de geweekte Cherry of Apple Wood Chips op de gloeiende houtskool in de BGE. Leg de ConvEGGtor in je Big Green Egg en leg daarna het ingevette rooster erin. Leg de zalmfilets op de huid op het rooster, sluit de deksel en laat 25-30 minuten roken.

Neem de zalmfilets van het rooster.
Leg de zalmstukken in zijn geheel omgekeerd op een snijplank en verwijder het vel, je kunt het gewoon met je handen in zijn geheel in een keer lostrekken (super makkelijk).

Keer de zalm voorzichtig weer om, de plakjes zullen nog een beetje door het roken/bakken aan elkaar zitten. Maak ze los met je handen of gebruik een mesje.

Schik de plakjes gerookte zalm mooi op een schaal of maak mooie borden op zoals bv deze:gerookte zalm met wasabi-mayonaise

Algemeen


persons : 8 personen
time : 40 minuten + marineren
book : Eigen recept
print : Afdrukken