Zalm warm gerookt

Amuse / Big Green Egg
  

under-heading

Zalm warm gerookt

Ingredienten

4 zalmfilets met huid a 180 gr
70 gr grof zeezout
20 gr suiker
plantaardige olie

Cherry od Apple Wood chips om te roken

Bereiding

Leg de zalm op de huid in een schaal en bestrooi royaal met grof zeezout en suiker. Laat minimaal 1 uur en maximaal 4 uur in de koelkast intrekken.
Spoel intussen de zalmfilets onder de kraan af en dep droog met keukenpapier. Leg de zalm onafgedekt terug in de koelkast om te drogen, ongeveer ½-1 uurtje.

Week een handje Cherry wood chips in water.

Steek de Big Green Egg aan 3 hotspots en laat de deksel 8-10 minuten open staan. Hierdoor komt de temperatuur straks rond de 68Gr.C uit, de ideale temperatuur om warm te roken.Vet het standaard rooster ( stainless Steel Grid) met behulp van keukenpapier met wat plantaardige olie in.

Strooi de geweekte Cherry of Apple Wood Chips op de gloeiende houtskool in de BGE. Leg de ConvEGGtor in je Big Green Egg en leg daarna het ingevette rooster erin. Leg de zalmfilets op de huid op het rooster, sluit de deksel en laat 20-25 minuten roken.

Neem de zalmfilets van het rooster en verwijder de huid.

Serveertip:
Lekker met diverse bierbereidingen zoals gepofte biet, bietenpuree en zoutzure biet en gegrild little gem.
Lekker in een salade met rivierkreeft en groene asperge tips, klik hier voor klik hier voor deze salade.

Roken:
Gebruikt een lichte houtsoort om vis te roken, Apple Wood en Cherry Wood Chips zijn geschikt voor vissoorten met een mildere smaak zoals witvis. Vettere vissoorten die nadrukkelijk van smaak zijn kunnen hier ook mee worden gerookt, maar het is ook ontzettend lekker om deze met een zwaarder houtsoort zoals eiken of whiskyhout te roken.

Opmerking:
Je hoeft niet perse in het bezit te zijn van een Big Green Egg, op een ander merk houtskool gestookte bbq met deksel kan het uiteraard ook. Het belangrijkste is dat je de temperatuur goed kunt regelen en in de hand kunt houden.

Algemeen


persons : 4 personen
time : 25 minuten + voorbereidingstijd bbq
book : Big Green Egg nieuwsbrief van januari 2015
print : Afdrukken