Boeuf Bourguignon a la Julia Child

Hoofdgerecht
  

under-heading

Boeuf Bourguignon a la Julia Child

Ingredienten

85 gr buikspek

1400 gr mager stoofvlees gesneden in stukken van ong 7 cm

100 ml rode wijn bv côtes du Rhône
50 ml runder bouillon
1 ruime eetlepel tomatenpuree
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 theelepel tijm
1 laurierblaadje
2 theelepels zout
½ theelepel peper

1 wortel
1 ui

30 gr bloem
klont boter

18 slalotjes van ong 2,5 cm doorsnede
1,5 eetlepel boter
1 eetlepel olijfolie
500 gr champignon in vieren
boter en olie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 230 graden .
Verwijder het zwoerd van de spek en snijd de spek in reepjes 3x0.5cm
Sudder de spekjes gedurende 10 minuten in 1,5 liter water
Haal de spekreepjes uit de pan en droog de spekreepjes af.
Bak spekjes in 1 eetlepel olijfolie in een braadpan op matig vuur gedurende 2 tot 3 minuten tot bruin licht.
Haal de spekreepjes uit de pan en zet even opzij.

Droog het rundvlees met keukenpapier, het vlees zal geen bruin kostje krijgen als het nat is tijdens het aanbraden.
Bak het rundvlees, een paar stukken tegelijk, mooi bruin aan alle kanten en doe ze daarna in een ovenvaste schaal ( met deksel).
Bak in hetzelfde vet de wortel en de ui aan.

Als al het vlees is aangebraden, bestrooi het vervolgens met bloem. Meng de bloem goed door het vlees zodat al het vlees bedekt is met een dun laagje bloem.

Zet de ovenschaal, even zonder deksel in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 4 minuten. Haal de schaal uit de oven en schep het vlees goed om. plaats de schaal nogmaals 4 minuten in de oven.
Haal de ovenschaal uit de oven en draai de oven terug naar 165 grC.
Voeg de runderbouillon toe, Daarna de rode wijn toe, net genoeg zodat het vlees net bedekt is. Voeg de tomatenpuree , knoflook , kruiden, spek, wortel en ui toe. Breng het geheel aan de kook op de kookplaat. Leg daarna de deksel op de pan en plaats de pan op de een rooster in de oven, net onder het midden.
Laat het vlees langzaam sudderend garen gedurende 3-4 uurtjes
Het vlees wordt gaar wanneer je er een vork in prikt en het vlees uitelkaar valt.

Bereid de uien en champignons terwijl het vlees suddert in de oven.

Verhit 1,5 eetlepels boter 1,5 eetlepel olie in een koekenpan. Bak de uien op een matig vuur, gedurende 10 minuten, rol ze regelmatig zodat ze mooi egaal bruin worden.
Wees voorzichtig niet om hun ‘rokken’ niette breken.
Voeg ½ kopje bouillon toe, voeg zout en peper naar smaak toe en het kruidenboeket . Dek af en laat langzaam gedurende 40 tot 50 minuten sudderen tot de uien perfect gaar, maar ze hun vorm behouden hebben. Al het vocht zal verdampt zijn aan het einde, verwijder het kruidenboeket en zet uien opzij.

Verwarm olie en boter op hoog vuur. Voeg de champignons toe. Schud de pan gedurende 4 tot 5 minuten. Zodra de champignons licht bruin worden, de pan van het vuur halen.

Haal het vlees uit de oven als het vlees gaar is. Giet de inhoud van de pan in een zeef die op een steelpan staat.
Spoel de braadpan om en schep het vlees, spek en groenten terug in de braadpan.
Leg de gebakken uien en champignons op het vlees.
Schep het vet uit saus in de steelpan zit. Je moet ongeveer 2,5 kopje saus hebben.
Indien je minder heb, voeg dan een beetje runderbouillon toe. Heb je teveel, kook de saus dan nog een beetje in. Proef de saus en breng indien noodzakelijk op smaak met kruiden
Meng de bloem door de boter.
Voeg dit in gedeelte toe aan de saus, de saus moet nu de dikte krijgen dat hij de aan een lepel blijft hangen.
Giet de saus over het vlees en groenten. Dek de pan af en verwarm het geheel in zo’n 2 tot 3 minuten op het vuur door en door.

Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met gekookte aardappelen die bestrooid zijn met peterselie.

Opmerking: Na het lezen van het boek Julie and Julia wilde ik ook de film met Meryl Streep in de hoofdrol, nog graag zien.
Na de film het internet opgedoken om meer te weten te komen van Julia Child, zodoende kwam ik ook dit oude filmpje tegen.
Na het zien van dit filmpje wilde ik ook graag het kookboek aan mijn kookboeken verzameling toevoegen.
Sinds deze week ben ik ik het bezit van Mastering the art of French Cooking.
Ik heb het recept vertaald en gister gemaakt.
Vandaag gegeten, heerlijk!

Algemeen


persons : 6 personen
time : ruim 4 uur
book : Kookboek Mastering the art of French Cooking: Julia Child
print : Afdrukken