Zalige zalmtaco

Hoofdgerecht
  

under-heading

Zalige zalmtaco

Ingredienten

250 gr bloem, plus een beetj extra om te bestuiven
olijfolie
½ rode ui
¼ komkommer
2 eetlepel. witte wijnazijn
2 rijpe avocado's
6 eetlepel. magere yoghurt
2 limoenen
1 bosje verse munt
375 gr zalm , gaar**
desgewenst: hete chilisaus
restje huid van de zalm

Bereiding

Doe de bloem met een snufje zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe 2 eetlepels olie en 150 ml water in het kuiltje en roer de bloem er geleidelijk aan met een vork doorheen. Kieper het mengsel als het bij elkaar komt op een met bloem bestoven werkvlak, kneed er een glad deeg van. Verdeel het in 12 balletjes en dek die af met een schone, vochtige theedoek.

Pel de rode uien en snijd ze in flinterdunne ringen, snijd de komkommer in grove lucifers, doe ze met de azijn en een flinke snuf zout in een kom en werk ze goed door elkaar. Knijp het vruchtvlees van de avocado's in een kom, gooi de pitten en schillen weg en doe de yoghurt en het sap van 1 limoen erbij. Pluk en hak de helft van de muntblaadjes fijn. Bewaar de rest van de muntblaadjes als garnering.
Prak de gehakte muntblaadjes door de avocado.

Rol een van de deegballetjes uit tot een mooi dun rondje van ongeveer 15 cm. Strooi er tijdens het rollen nog een snufje extra bloem op. Zet een koekenpan op matig vuur en bak de taco 1 minuut aan elke kant, hij moet nauwelijks verkleuren en lekker zacht en plooibaar blijven. Rol het volgende balletje alvast uit terwijl de eerste taco in de pan ligt en stapel ze op om ze warm te houden. Als je nog wat restjes zalmhuis hebt liggen moet je die als laatste in een paar minuten krokant bakken.

Knijp het vocht uit de uitjes en zet alles op tafel. Laat iedereen zijn eigen taco samenstellen met een schepje avocado, een handje zuur, een paar vlokken zalm, wat stukjes krokant gebakken huid ( als je die hebt), desgewenst wat chilisaus en een paar extra muntblaadjes en tot slot een kneepje limoensap.

Opmerking van Jamie in het boek:
- Alsof er een engeltje op je tong piest! Voor mij wat lichtelijk overdreven, maar het was wel héél erg lekker!
- Zelf soft taco's maken was makkelijk en ook leuk om te doen.

**
In het kookboek werd een restje zalm verwerkt, vandaar ook geen beschrijving in de receptuur. Geen zalm restje? Leg dan de zalm in een ovenschaal, besprenkel deze met wat olijfolie en dek de schaal af met aluminiumfolie. Plaats de zalm 12-15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 Gr.C. De tijd is afhankelijk van de dikte van de zalm. Het is lekker als de zalm net nog een beetje glazig is van binnen.
Bak de zalm en haal deze uit de oven, maak dan de taco's. De zalm zal dan nog lauwwarm zijn als de taco's klaar zijn: heerlijk!


Dit gerecht bevat p.p. 393 kcal.

Algemeen


persons : 6
time : 45 minuten
book : Kookboek: Bespaar met Jamie
print : Afdrukken