Bombe Blance

Nagerecht
  

under-heading

Bombe Blance

Ingredienten

400 ml mousserende witte wijn
80 g suiker
1 roombotercake (450 g), plakken van 1/2 cm
50 g pistachenoten 250 g witte chocolade
250 ml slagroom
2 blaadjes gelatine 1 vanillestokje
150 g witte chocoladevlokken

Bereiding

Breng de wijn met de suiker aan de kook en laat op matig vuur in 10 min. in koken tot siroop.
Laat afkoelen.

Besprenkel een ronde vorm met wat water en bekleed deze daarna met huishoudfolie, laat de folie ruim over de rand hangen. ( door het beetje vocht plakt de folie mooi)
Bekleed de schaal daarna met de cakeplakken. Bewaar wat cakeplakken voor de bovenkant. Vul alle gaatjes op, maakt niet uit hoe je ziet er uiteindelijk straks niets van.

Zet 75 ml van de afgekoelde suikersiroop opzij voor later.
Besprenkel de rest van de suikersiroop over de cake.
De cake in de vorm moet vochtig zijn.
Zet de vorm in de koelkast.

Rooster de pistachenoten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter. Laat ze afkoelen en hak ze heel fijn.

Smelt 100 g chocolade au bain-marie. Klop de slagroom stijf.

Schep de helft van de slagroom in een kom en meng hier de pistachenoten doorheen.
Schep de helft van de gesmolten chocolade door de slagroom pistache en room.

Neem de vorm uit de koelkast en bestrijk de cake met de rest van de chocolade.
Schep het slagroommengsel erin, strijk glad en zet in de koelkast.

Week de gelatine 3 min. in koud water. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Verwarm de (75ml)wijnsiroop met het merg. Neem van het vuur, los de gelatine erin op en laat even iets afkoelen. (1-2 minuten)
Spatel dit door de rest van de slagroom. Haal de cake uit de koelkast en vul de vorm hiermee en dek af met overgebleven cakeplakjes.
Vouw de folie over de bombe en zet minimaal 6 uur in de koelkast*

Stort de bombe op een bord. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie en bestrijk de bombe ermee. Bestrooi direct met de vlokken.

Opmerking:
- Ik heb deze Bombe Blance samen met mijn buurman gemaakt voor een van onze 'straat diners'. Wij hebben het recept zeker wel verdrievoudigd. Mede daarom hebben wij de bombe daags van te voren gemaakt zodat hij goed kon opstijven.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat hij op de dag van het etentje erg lekker was maar daags daarna nog lekkerder... U kunt hem dus gerust twee dagen van te voren maken!
- De ingrediënten die hierboven vermeld staan voor een schaal met een inhoud van 1 - 1,5 liter is is voor 8 personen.
De bombe op deze foto is veel groter.
Maar foto's vertekenen soms erg, kijk maar eens naar de foto van het originele recept op de site van Albert Heijn die Bombe is 1/3 van deze.
- Een super nagerecht en heel erg feestelijk!

Algemeen


persons : 8
time : 1 uur + 1 nacht
book : Diner bij John / receptuur Allerhande dec 2010
print : Afdrukken