1 zak naturel zuurkool
150 gerookte spekreepjes
2 appels, ik gebruikte Elstar
75 gr sjalot, fijngehakt
30 gr boter
75 ml droge witte wijn
250- 300 ml appelsap
2 laurierblaadjes
kruiden lepel:
5 jeneverbessen, geplet
½ theelepel gedroogde tijm
½ theelepel korianderzaad (geplet)
½ theelepel kummel
Leg de spekreepjes in een droge koekenpan en zet het vuur middelhoog. Bak de spekreepje totdat ze krokant zijn.
Schep de reepjes uit de pan en leg ze op keuken papier.
Het bakvet wordt niet gebruikt.
Snipper de ui. Schil de appels, snij in vieren en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten in niet al te kleinen stukjes.
Verhit de boter in een pan, fruit de ui aan ( niet bakken maar fruiten). Voeg de stukjes appel en de uitgebakken spek toe en bak deze even mee.
Blus af met de witte wijn.
Laat het vocht dat in de zuukrool verpakking zit weglopen en knijp de zuurkool daarna goed uit. ( niet afspoelen)
Voeg de zuurkool, laurierblad, kruidenlepel en appelsap toe. Laat de zuurkool op een laag vuurtje 15-20 minuten zachtjes smoren als je deze meteen gaat gebruiken of smoor 12 minuten en laat de zuurkool in het kookvocht afkoelen voor later gebruik.
Verwijder de kruidenlepel en de laurierblaadjes.
Gebruik:
- Gebruik de zuurkool voor een heerlijke stampot.
- Laat de zuurkool heel goed uitlekken en maak er zuurkool loempia's van als bijgerecht bij een wildgerecht
- Of gewoon als groenten bij een winters gerecht.
Tip
Je kunt de zuurkool in zijn kookvocht dagen in de koelkast bewaren.
: 4 personen
: 40 minuten
: Eigen recept
: Afdrukken