Zalm met venkel en risotto

Hoofdgerecht / ThermoMix
  

under-heading

Zalm met venkel en risotto

Ingredienten

40 g Parmezaanse kaas
50 g sjalot
150 g venkelknol
20 g olijfolie
320 gr risotto rijst
100 ml droge witte wijn
700 ml water
1 vis bouillonblokje, verkruimeld
½ - 1 theelepel zout, naar smaak* zie opmerking onder aan bereidingswijze
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel geraspte citroenschil
350 gr verse zalmfilet, ontveld, in stukken (3 cm)
30 gr boter, in stukken
1 eetlepel verse dille, gehakt, voor garnering

Bereiding

Rasp de Parmezaans kaas en zet opzij.
Hak de sjalot fijn.
Maak de venkel schoon, verwijder de harde kern aan de onderkant. Snij de venkel in kleine stukjes

Verhit de olie en bak de venkel en sjalot in zo’n 3-5 minuten glazig.
Voeg de risotto rijst toe en bak deze 3 minuten mee.
Blus af met witte wijn en roer alles ongeveer 1 minuut goed door.
Voeg kokend water, verkruimeld bouillonblokje, zwarte peper, citroenschil en de zalm toe.
Blijf heel voorzichtig zachtjes 12-13 minuten roeren met bv een siliconen zachte spatel tot alle bouillon is opgenomen door de rijst.
Voeg boter en Parmezaanse kaas toe. Roer dit erdoor heen en laat de rijst nog even 2 minuten nagaren.
Serveer daarna direct, garneer hee gerecht af met fijngehakte verse dille.

*Opmerking: Wij vinden de bouillon al zout genoeg en laten de verdere zout toevoeging achterwege!

________________________________
Mocht je in het bezit zijn van een Thermomix, Themoblender of Cookprocessor dan kan je deze bereidingswijze volgen:

Plaats Parmezaanse kaas in de mengbeker en rasp 10 sec/snelheid 10. Doe over in een kom en zet opzij.

Plaats sjalot en venkelknol in de mengbeker en hak 5 sec/snelheid 5.
Duw het geheel met behulp van de spatel naar onder in de mengbeker.
Voeg olijfolie toe en fruit 3 min/120°C/snelheid 1.
Voeg risotto rijst toe en fruit 3 min/120°C/omgekeerd groen/snelheid 1.
Voeg witte wijn toe en, zonder maatbeker, kook 1 min/100°C/omgekeerd groen/snelheid 1.
Schraap de onderkant van de mengbeker met de spatel om de rijst los te maken.

Voeg water, visbouillonblokje, zout*, zwarte peper, citroenschil en zalmfilet toe en kook 12-13 min/100°C/omgekeerd groen/snelheid 1.
Voeg boter en opzijgezette geraspte Parmezaanse kaas toe en meng met behulp van de spatel.
Laat de risotto 2 minuten in de mengbeker rusten. Dien onmiddellijk op, afgewerkt met wat dille.


Algemeen


persons : 4 pers
time : 30 minuten
book : Cookidoo recept
print : Afdrukken